Četvrtak 07.03.2019.
04:30
Pink.rs, Vestionline

Ovo morate da znate pre nego što krenete na put: Gubitak pasoša u inostranstvu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najčešta situacija koja može upropastiti odmor jeste gubitak pasoša. Procedura koju treba preduzeti u ovakvoj situaciji treba da se shvati krajnje ozbiljno. Brzina reagovanja je ključna. 

Procedura prilikom gubitka pasoša na putovanju

Prvi korak koji je potrebno načiniti jeste obratiti se najbližoj policijskoj stanici i zatražiti izdavanje potvrde o prijavi gubitka pasoša. Po dobijanju potvrde iz policije o prijavi nestanka ili krađe putne isprave neophodno je da se putnik obrati diplomatsko-konzularnom predstavništvu Republike Srbije u državi u kojoj se nalazi. Diplomatsko-konzularno predstavništvo Republike Srbije izdaje putni list koji služi samo za povratak u zemlju i nije ga moguće koristiti za odlazak u neku drugu državu.

Potrebna dokumentacija za izdavanje putnog lista u inostranstvu

- Dokument kojim se dokazuje državljanstvo Republike Srbije - izvod iz matične knjige državljana koji nije stariji od 6 meseci;

- Dokument koji potvrđuje identitet - lična karta ili vozačka dozvola Republike Srbije;

- Potvrda o prijavi gubitka pasoša - izveštaj policije o nestanku pasoša;

- Izjava o okolnostima pod kojima je pasoš izgubljen - izjava se piše na licu mesta, na formularu koji konzulat obezbedi;

- Popunjen formular za izdavanje putnog lista;

- Tri fotografije u boji dimenzija 3.5 x 4.5 cm;

- Konzularna taksa - iznos takse se razlikuje u zavisnosti od države u kojoj se putnik nalazi, ali taksa okvirno iznosi 50 evra.

Odgovornost turističke agencije prilikom gubitka pasoša

Ukoliko putnik za vreme putovanja izgubi putne isprave ili mu budu ukradene, turistička agencija ne snosi nikakvu odgovornost. Prema opštim uslovima putovanja, putnik je dužan da o svom trošku blagovremeno obezbedi nove putne isprave, i snosi sve eventualne posledice po tom osnovu. Predstavnik agencije nije u mogućnosti da spreči krađu ličnih stvari, ali može da upozori koje su rizične tačke na destinaciji. Na sajtu Ministarstva spoljnih poslova možete pronaći u kojim turističkim mestima postoji velika mogućnost da budete opljačkani.

Rizične destinacije za turiste u inostranstvu

Kako je putnicima iz Srbije Grčka tradicionalno najprimamljivija destinacija za letovanje, ukazujemo na kritična mesta u Grčkoj gde su krađe česte:

- mesto Laganas na ostrvu Zakintos,

- mesto Kavos na ostrvu Krf,

- mesto Kardamena na ostrvu Kos,

- mesto Faliraki na ostrvu Rodos,

- mesta Hersonisos i Malia na ostrvu Krit

Nadamo se da nećete biti u neprijatnim situacijama tokom putovanja, ali savetujemo da ovaj tekst sačuvate i prosledite onima kojima su potrebne informacije, kao i kada su druga putna dokumenta u pitanju. Pored toga pišite nam ako ste posetili još neka kritična mesta na koja su vas turistički vodiči upozoravali tokom putovanja. Pomozite drugome kao što biste voleli da drugi pomognu vama.

2024 © - Vesti online