Četvrtak 07.03.2019.
00:22
D. Dekić - Vesti

Monstrumi u kratkim pantalonama

M. Karović
Foto: Ilustracija

Jedna od žrtava je dečak Gregor iz Bačke Topole, čija je majka Dejana Draškić još pre pet godina sa javnošću podelila muke, kao samohrana u invalidskim kolicima sa troje dece od kojih najmlađi Adrijan ima Daunov sindrom. Njen tada sedmogodišnji Gregor bio je meta vršnjaka zbog siromaštva jer nije imao mobilni telefon, a kulminaralo je fizičkim nasiljem nad ovim dečakom koji je inače zanemeo posle očeve smrti.

Osim povreda preživeo je i veliki stres, majka je prijavila policiji, ali se nasilje ponovilo, a Tužilaštvo samo prekršajno kaznilo tri mladića, dok je ostalu dvojicu oslobodilo jer su u to vreme imali manje od 14 godina.

Muk od skoro dve godine vlada i u slučaju porodice Bajić iz Gornjeg Milanovca. Dečak Aleksa Bajić, kome su đaci tada četvrtog razreda ispisali umrlicu na času i igrali su se sahrane, uplakan i uznemiren je kući doneo snimak od 34 minuta. Otac Predrag Bajić kaže da su deca držala olovke umesto sveća i posle "sprovoda" išli za njim i pevali "Očenaš". Neverovatno mu je da je to trajalo skoro čitav čas, a deca su mu rekla da je učiteljica bila prisutna.

Bio je sa pedagogom i direktorkom, ali ništa nije preduzeto, a obraćao se i zaštitniku građana i prosvetnoj inspekciji, koja je uvela nadzor.

Ovo su samo dva od brojnih slučajeva vršnjačkog nasilja na koje je ukazala i Dragana Janković iz Niša, majka malog Alekse, koji je godinama trpeo zlostavljanje vršnjaka, a u maju 2011. oduzeo sebi život.

- Nakon suda ti više nećeš biti živ- ukazala je ona na reči dečaka koji je zlostavljao Gregora, a da je i pored toga "sud cenio da nema elemenata ugrožavanja bezbednosti".

Dragana je ironično primetila i da su za pretnje slične ovoj, nasilnici u slučaju njenog sina kažnjeni "maksimalnim kaznama" - vaspitnim merama sudskog ukora i pojačanog nadzora roditelja.

- Želela sam da iz ličnog iskustva ukažem na ovakve situacije kroz koje prolaze deca žrtve vršnjačkog nasilja i na sve greške i propuste u tim slučajevima. Niko ne sme da maltretira nekog zato što ima brata sa Daunovim sindromom ili nema mobilni telefon jer je siromašan. Moramo da naučimo decu šta se može i sme, a šta ne smeju da rade i da se u slučaju da maltretiraju vršnjake reaguje adekvatnim vaspitnim merama da se to ne bi ponavljalo - kaže Dragana za "Vesti".

Zataškana prijava

Dragana Janković je na društvenim mrežama podelila reči nastavice muzičkog Dragane Filipović u Osnovnoj školi "Đura Daničić" u Beogradu koja je Ministarstvu prosvete prijavila davljenje učenika na njenom času i činjenicu da direktorka nije preduzela potrebne mere.
Navela je da je njena prijava zataškana, a slučaj okarakterisan samo kao prvi stepen nasilja.

Šta je sledeće?

Na Tviteru je izvesna mama Aleksandra objavila da je njenom sinu u prvom razredu srednje škole jedan učenik upaljačem palio kosu, a da niko iz odeljenja nije reagovao.
Zvala je direktorku i zahtevala da se u problem uključe i psiholog, ljudi iz centra za socijalno i policija.
"Šta je sledeće? Da neki idiot dođe i stavi mom sinu nož", navela je.

Nadležni da ne ćute

- Škola je u obavezi da prijavi nasilje, da uključi Tim protiv nasilja, da na nasilje reaguje odmah! Treba obavestiti MUP ili školskog policajca, a detetu pružiti psihološku pomoć i zdravstvenu po potrebi. To je za početak dovoljno - napisala je Dragana Janković.

2024 © - Vesti online