Četvrtak 07.03.2019.
00:11
Z. Mirković - Vesti

Poziv na teror usred Beča

Z. Mirković
Pretnja: Ambasador Nebojša Rodić i državni sekretar Ivica Tončev

Među njima je i Saša Božinović, potpredsednik Srpskog kulturnog centra "Stevan Mokranjac".
- Uveren sam da će biti sve češćih provokacija i u dijaspori, posebno u odnosu na naša udruženja i institucije u Zapadnoj Evropi - ističe Božinović.

Predsednik Zajednice srpskih klubova Borislav Kapetanović, ipak ne veruje da bi moglo doći do prelivanja konflikta s Kosova na dijasporu.
- Nikome nije u interesu da se taj sukob prenese na dijasporu. Međutim, smatram da oni koji su napisali ovaj grafit moraju da budu pronađeni i kažnjeni - podvlači Kapetanović.

Kao Islamska država

Prema rečima prof. Srđana Mijalkovića, predsednika SPKD Prosvjeta u Austriji, ovo je vrlo ozbiljna provokacija koju treba veoma ozbiljno shvatiti.

- Ovo je i otvorena pretnja, ne samo srpskim građanima Beča, već svima koji su protiv terorizma i ekstremizma u Austriji i Evropi, jer je ta teroristička organizacija simbol najbrutalnijih zločina, trgovine ljudskim organima i islamskog ekstremizma. Teroristi iz takozvane OVK jednaki su onima iz Islamske države i treba ih tretirati na isti način - kaže prof. Mijalković.

On je izrazio očekivanje da će nadležni u Beču najoštrije reagovati i da će počinioci biti privedeni pravdi.
- Očekujem od predstavnika austrijskih političkih činilaca izjave i osudu ove preteće provokacije. Od mnoštva naših sugrađana Austrijanaca sve češće se čuje da je svojevremeno vlada kancelara Alfreda Guzenbauera napravila grešku priznavanjem takozvanog Kosova. Stoga mislim da je došlo vreme da se i aktuelnim vlastima u Austriji sugeriše da preispitaju svoj odnos prema ekstremistima u južnoj srpskoj pokrajini i da povuku ishitreno i očigledno pogrešno priznanje te teritorije - poručuje prof. Mijalković.

Smanjiti tenzije

Profesorka Svetlana Matić ukazuje da su Srbi navikli na razne provokacije, ali ne misli da ima osnova za strah da se konflikt s Albancima prelije na dijasporu.

- Reakcija naše Ambasade koja je zatražila od Ministarstva inostranih poslova Austrije dodatne mere bezbednosti srpskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u Austriji je pravovremena i nadam se da će nadležni organi adekvatno odgovoriti - veli profesorka Matić.

Ona ukazuje da treba pratiti situaciju i dati svoj doprinos, svako u svom domenu, uz podršku vlasti u Srbiji i međunarodne zajednice, za pronalaženje održivog rešenja i smanjivanja tenzija između Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Takođe Srbi u Austriji smatraju da bi zakon o zabranjenim simbolima, koji se od 1. marta odnosi i na ustaška obeležja, trebalo još proširiti i staviti van zakona i simbole terorističke OVK.

U opasnosti i ljudi

Konstantin Dobrilović, savetnik austrijskog vicekancelara Hajnc-Kristijana Štrahea, osudio je vandalski akt i istakao da treba što pre pronaći počinioce.
- Oni koji tuđu imovinu skrnave i napadaju u stanju su i ljude da napadnu zbog druge vere ili nacije - naglasio je Dobrilović.

Zabraniti OVK kao i ustaše

Predsednik Jedinstvene Srbije i narodni poslanik Dragan Marković Palma predvodi veliku delegaciju Jagodinaca u Beču, pa je zatražio od predstavnika austrijskih vlasti da unesu simbole terorističke OVK u spisak zabranjenih.

U Austriji je 1. marta na snagu stupio prošireni spisak koji je obuhvatio i ustaške simbole pored drugih nacističkih i onih koje koriste terorističke organizacije.
Marković, koji je u Beč doveo 850 ljudi iz Jagodine, najviše studenata, razgovarao je s članovima Grupe prijateljstva sa Srbijom austrijskog parlamenta.

Tom prilikom, on je podsetio da je OVK proterala i ubila hiljade Srba, te da treba sprečiti incidente kao što je ispisivanje grafita OVK na srpskom konzulatu u Beču.

Marković je sagovornike zamolio da u austrijskom parlamentu postave pitanje zašto su Albanci ukinuli granicu između srpske teritorije Kosovo i Metohija i susedne Albanije.
- Rezolucija 1224 Saveta bezbednosti UN još je na snazi - podsetio je Marković i dodao da kosovski Albanci nisu samo problem Srbije, već i Crne Gore, Makedonije, Grčke, a i cele Evrope.
Na sastanku kom su prisustvovali i ambasador Srbije u Austriji Nebojša Rodić i državni sekretar Ministarstva inostranih poslova Ivica Tončev, a Marković i članovi delegacije razgovarali su i sa gradonačelnikom Beča Mihaelom Ludvigom.

Što pre u EU

Predsednik Grupe prijateljstva, poslanik Socijaldemokratske partije Austrije (SPO) Kristijan Kovačević rekao je da je neophodno da se nastavi dijalog Beograda i Prištine.
On je izrazio nadu da će Srbija što pre ući u EU i dodao da je neophodna normalizacija odnosa sa Prištinom, zbog stabilnosti Balkana.

2024 © - Vesti online