Sreda 06.03.2019.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline

Dolina Soča je jedan od najlepših delova bivše Jugoslavije (FOTO, VIDEO)

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj raj za aktivni odmor nekada je bio i mesto velikog stradanja i predstavlja predeo od posebnog istorijskog značaja.

Jedan od najkrvavijih frontova u Prvom svetskom ratu otvoren je upravo u ovoj dolini, gde je vođeno 12 velikih bitaka između Austrije i Italije od 1915. do 1917. godine. Ovde je kako zbog velikih borbi, ali i zbog surovosti prirode, snažnih oluja, teško pristupačnog planinskog terena u okrutnim zimama tokom Prvog svetskog rata stradalo oko 1,7 miliona vojnika.

Čuveni američki nobelovac Ernest Hemingvej učestvovao je tokom Velikog rata na Soškom frontu, što ga je inspirisalo da napiše delo "Zbogom oružje", koji je njegov prvi bestseler. U romanu, pisac ovo parče zemlje opisuje kao "ogoljenu", sa panjevima pocrnelim od kiše, kao zemlju koja je mrtva na jesen". Ali, ovaj opis nikako se ne uklapa uz bajkovite prizore kroz koje protiče bistra pitka vode Soče.

Nakon pobede Saveznika, Rapalskim sporazumom dolina Soče pripojena je Italiji, da bi nakon Drugog svetskog rata pripala Saveznoj federativnoj republici Jugoslaviji. Danas je jedan od najslikovitijih i najposećenijih predela Slovenije.

Skijanje sa pogledom na Jadransko more

Kanin je najviše skijalište Slovenije i jedno od najvećih sa brojnim skijaškim stazama ukupne dužine 30 kilometara sa prirodnim snegom do kasnog proleća. Skijanje na visini iznad 2000 metara sa pogledom na Alpe i Jadransko more jedinstveno je iskustvo.

Osučani Kanin nudi ljubiteljima ovog sporta staze različitih nivoa težine, prilagođene kako iskusnim skijašima tako i početnicima, a posebno popularan je 5 kilometara dug spust od Sedla na Kaninu do poznatog italijanskog skijališta Sela Neva.

Najveći ziplajn park u Evropi

Adrenalinskim entuzijastima u Dolini Soče na raspolaganju su dva ziplajn parka, koja spadaju u sam vrh parkova ove namene u Evropi, s obzirom na veličinu i lepotu okruženja. U kanjonu Učja smešten je najveći evropski ziplajn park. Turisti odavde uživaju u predivnom pogledu, 200 metara ispod njihovih nogu, na posebno zaštićenu zonu sa retkim vrstama biljaka i životinja na evropskom nivou.

Ukoliko prethodno navedena visina ne zadovoljava vaše adrenalinske apetite, na raspolaganju vam je i paraglajding, koji je za mnoge i glavni razlog dolaska u ovu dolinu. Odlični vremenski uslovi kreirali su ovde idealnu destinaciju za paraglajdere.

Nekoliko polaznih tačaka sa različitim vremenskim prilikama nalazi se u dolini Soče, što omogućava paraglajderima izbor prema sopstvenim preferencijama i nivoima spremnosti. Svake godine u dolini Soče organizuje se nekoliko takmičenja u ovom sportu na evropskom, ali i svetskom nivou.

Jedno je sigurno - ljubiteljima adrenalinskih sportova u ovoj dolini nikako neće biti dosadno. Na raspolaganju im je i skok iz aviona padobranom i posmatranje čitave oblasti iz ptičje perspektive.

Rafting u bistim vodama reke Soče jedna je od obaveznih aktivnosti ako boravite u ovom delu Slovenije. Takođe, vožnja kajacima, bicikliranje, kako po ravnom, tako i po brdovitom terenu, kao i planinski usponi aktivnosti su koje turisti obožavaju. Turistima na raspolaganju su brojne utabane staze različitih dužina, namenjene kako veštim penjačima, tako i onima koji bi uživali u laganoj šetnji na planinskom vazduhu.

Ovaj predeo od aprila do novembra privlači veliki broj pecaroša. Cena dnevne dozvole za rekreativni ribolov na Soči iznosi 70 evra, što je jedno od skupljih bacanja udice u Sloveniji.

Reka Tolminka, jedna od pritoka Soče, takođe je tirkizne boje i nedaleko od malog mesta Tolmin formra Tolminska korita, koja su najniža i ujedno najlepša tačka Triglavskog nacionalnog parka. Mesto na kom se spajaju Tolminka i Soča ili Sotočje, kako se naziva, tokom letnjih meseci se pretvara u festivalsku zonu. Tokom jula i avgusta ovde se organizuje više muzičkih i kreativnih festivala, među kojima je i najveći festival u Sloveniji "Metal Days".

Kobarid - Istorijska i gastronomska prestonica Slovenije

Kobarid, jedan od gradova u dolini Soče, važan je istorijski centar, ali je i poznat po kvalitetnoj gastronomskoj ponudi. Prvi među brojnim dobrim restoranima Kobarida je čuvena "Hiša Franko", restoran svetski priznate Ane Roš, koja je 2017. proglašena za najbolju kuvaricu sveta. Ovaj porodični restoran nalazi se na listi 50 najboljih svetskih restorana, a na rezervaciju se čeka mesecima.

Veliki broj jela sa menija priprema se od raspoloživog jestivog bilja sa obližnjih polja, te ovaj restoran predstavlja posebno fajndajning iskustvo za one sa izoštrenim čulima i dubljim džepom.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Winter blue! Thanks @i99ycamphotography for this amazing shot of #socavalley

A post shared by Soča Valley, Slovenia (@socavalley) on Jan 13, 2019 at 9:21am PST

U Kobaridu se nalazi Kobariški muzej posvećen Prvom svetskom ratu i Soškom frontu, a nedaleko je na vrhu obližnjeg brda smeštena jedina vojna italijanska spomen-kosturnica u Sloveniji. Ovo spomen obeležje palim italijanskim vojnicima u Prvom svetskom ratu otvorio je septembra 1938. godine fašistički vođa Benito Musolini, na koga je tom prilikom planiran atentat.

Namernik na atentat Franc Kavs je osuđen zbog pokušaja ubistva, ali nikada istoričari nisu ustanovili zbog čega nije sproveo svoje namere i bacio bombu na Musolinijev automobil. Predanje kaže da je razlog za neuspeli atentat to što je Musolinijev auto bio okružen decom koja su ga pozdravljala zajedno sa roditeljima duž puta do Kobarida.

Kobarid ili na Italijanskom Kaporeto ostao je zapamćen u istoriji kao mesto velikog stradanja, naročito za Italijane koji su tu u Prvom svetskom ratu poraženi od strane Austougara, pa se u kolokvijalnom italijanskom govoru kada je nešto užasno kaže "Kaporeto!".

Slovenija iz godine u godinu beleži rekordne turističke rezultate, te je 2017. ostvareno 15 posto više turista nego 2016. Za prethodnu godinu još nisu objavljeni zvanični rezultati, ali je u analizi prva tri meseca 2018. predviđen rast od 11 posto u odnosu na 2017. godinu.

Među najbrojnijim turistima su italijanski, nemački i austrijski državljani. Kao jedna od najsadržajnijih turističkih oblasti male Slovenije, dolina Soče odlična je destinacija u svako doba godine - i leti kada je dobro rashladiti se u Soči i njenim bistrim pritokama, i zimi kada je Kanin spreman za spust skijama, na proleće kada je vetar pogodan za paraglajding, i u jesen za ukusnu večeru u Hiši Franko, možda ako rezervišete već danas.

2024 © - Vesti online