Utorak 05.03.2019.
14:46
Vestionline

Makron izneo "ideju" - muk u Nemačkoj

EPA/Yoan Valat
Emanuel Makron i Angela Merkel (Foto: Arhiva)

Ipak, zvanični Berlin nije komentarisao detalje poslednjih reformskih predloga francuskog predsednika Emanuela Makrona.

"Važno je da proevropske snage odrede svoje koncepte pre evropskih izbora", navodi se u kratkom saopštenju nemačke vlade, posle Makronovog apela biračima da izaberu jaču EU. 

Vlada Nemačke je dodala da "podržava aktivnu raspravu o pravcu EU". Makron je juče predložio preuređenje Šengen zone slobodnog kretanja, u uvodniku o potrebnim reformama za obnovu Unije. 

Njegove reči bi trebalo da budu poziv na buđenje za evropski blok u kome traži fundamentalne reforme, uoči izbora u maju. Više predloga ima za cilj da štiti i brani građane Evrope, dok istovremeno daje Uniji novi podstrek u odnosu na globalnu konkurenciju. 

Makron predlaže zajedničku graničnu policiju i evropsku kancelariju za azil, obavezu stroge kontrole, evropsku solidarnost u kojoj će svaka zemlja dati svoj doprinos pod upravom Evropskog saveta za unutrašnju bezbednost. 

Francuski predsednik nastoji da uveri glasače u ozbiljnost planova da reformiše evropsku trgovinu, konkurentnost, digitalnu i klimatsku politiku, u koje uključuje i plan o formiranju evropske banke za klimu koja bi finansirala ekološku tranziciju.

2024 © - Vesti online