Sreda 06.03.2019.
00:32
Z. M. - Vesti

OVK na srpskom konzulatu

Lična arhiva
Uvreda: Teroristički grafit

Državni sekretar u Ministarstvu inostranih poslova Srbije Ivica Tončev, zadužen za bezbednost i kontrolu diplomatsko-konzularnih predstavništava u svetu, hitno je otputovao u Beč da se upozna sa situacijom.

youtube/printscreen
Ivica Tončev

- Zemlja domaćin mora da garantuje bezbednost naših predstavništava i imovine. Sva diplomatska predstavništva u Srbiji su zaštićena i niko nema problema sa bezbednošću. Takvu zaštitu tražimo i za naša predstavništva u svetu, pa tako i u Austriji" - kazao je Tončev za "Vesti".
On je istakao da Srbija ne može da obezbeđuje diplomatsko-konzularna predstavništva van svoje teritorije i da je to obaveza zemlje domaćina.

Takođe, Ambasada Republike Srbije uputila je verbalnu notu ministarstvu spoljnih poslova Austrije kojom ga obaveštava o grafitu.

Ambasada je ministarstvo pozvala da obavesti sve nadležne institucije Austrije o ovom događaju kako bi preduzele sve mere u otkrile počinioce. Takođe, Ambasada Srbije zahteva pooštravanje mera bezbednosti diplomatskih predstavništva naše zemlje u Beču i Salcburgu.

Nastavak provokacija

"Ovaj događaj sigurno ne dorpinosi smanjenju tenzija i obnavljanju dijaloga u Briselu o normalizaciji odnosa koji je zbog serije jednostranih mera vlasti u Prištini prekinut. Ambasada smatra da je ovaj incident nastavak provokacija i da dovodi u opasnost diplomatska predstavništva Srbije, što je suprotno Bečkoj konvenciji", navodi se u noti.


 

2024 © - Vesti online