Utorak 05.03.2019.
10:54
Vestionline

5 latinskih citata koji će vas inspirisati

pixabay.com
 

1. Veni vidi vici

Sigurno ste već čuli: “Dođoh, videh, pobedih”. Ova izreka potiče iz pisma koje je napisao Julije Cezar nakon pobede u ratu nad pontskim kraljem Farnakom II. Kako ovo može uticati na vaš život? Kad god postavite cilj, učinite sve da ga ostvarite.

2. Temet nosce

“Spoznaj samog sebe”. Uvek budite ono što jeste, bez obzira kako vas drugi vide. Prijatelji će vas voleti zbog vas samih, a ne zbog onoga što vole da vide. Trudite se da ostanete verni sebi i izaberete ono što mislite da je pravi izbor.

3. Dum spiro spero

Prevod ove izreke je se “Dok dišem, nadam se”. Izreka je savet da se nikad ne gubi nada i motivaciju za ostvarenje ciljeva

4. Marcet sine adversario virtus

Ovaj citat je napisao Seneka u svom eseju i znači “Snaga se troši bez protivnika”. Lako bi se mogla protumačiti kao “snaga se troši bez protivnika” u “strast nestaje bez izazova”.

5. Quam bene vivas refert non quam diu

“Nije važno koliko, već kako živiš”. Većina ljudi ima strah od neizbežnog životnog procesa: smrti. Međutim, taj strah ne mora biti povezan sa umiranjem, već više sa načinom na koji ste živeli svoj život.

Da li ste postigli sve svoje ciljeve i snove pre nego što je bilo prekasno? Smrt je neizbežna i nešto što ne možete da kontrolišete, ali izbori koje pravite tokom života mogu učiniti da se osećate ispunjeno.

2024 © - Vesti online