Utorak 05.03.2019.
09:35 >> 16:12h
Vestionline

Opsadno stanje u Tirani: Bacali baklje i palili gume (VIDEO)

Tanjug/AP
Protesti u Tirani

Hiljade demonstranata koji podržavaju albansku opoziciju danas su opkolile zgradu parlamenta u Tirani, zahtevajući ostavku vlade i raspisivanje vanrednih izbora. Neki su bacali baklje i palili gume, ali se protest uglavnom završio mirno, preneo je AP. Zgrada parlamenta u glavnom gradu Tirani bila je okružena stotinama policajaca i bodljikavom žicom.

Poslanici opozicione Demokratske stranke podneli su ostavke, a opozicija je obećala da će se okupljati kadgod parlament bude održavao sednice. Demonstranti su tokom ranijih protesta gađali policiju koja je odgovarala suzavcem.

Premijer Edi Rama pozvao je na dijalog s opozicijom, ali je izjavio da se ne pregovara o demokratiji, parlamentarizmu i mandatu koji je dobijen od većine građana.

Tanjug/AP
 

Opozicija nije poslušala pozive Evropske unije, SAD i međunarodnih organizacija da razgovaraju sa svojim političkim rivalima, navela je agencija.

Vladajući Socijalisti imaju 74 poslanika u parlamentu koji ima 140 mesta.

Mediji su ranije prenelida građanima nije dozvoljeno da se slobodno kreću ulicama albanske prestonice. Jake policije snage, kako se navodi, blokirali su pešake i prolaznike između Umetničke galerije i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Svako ko je želeo da prođe kroz "zabranjenu zonu" morao je policiji da pokaže ličnu kartu. 

2024 © - Vesti online