Ponedeljak 04.03.2019.
23:15
Tanjug, Vestionline

Makron: Nacionalizam je projekat odbacivanja

EPA/Benoit Tessier / Pool
Emanuel Makron

Francuski predsednik je u kolumni, koja će biti objavljena u listovima poput britanskog Gardijana, nemačkog Velta i španskog Paisa, predstojeće evropske izbore nazvao "odlučujućim" i upozorio da je Evropa u opasnosti, što britanska agencija Rojters tumači kao "poziv na buđenje" Uniji dok on pokušava da pokrene fundamentalne reforme bloka. 

- Za nekoliko nedelja, evropski izbori biće odlučujući za budućnost našeg kontinenta. Nikada Evropa nije bila toliko potrebna od Drugog svetskog rata kao što je sada, a ipak Evropa nikada nije bila u takvoj opasnosti. Nacionalizam ne nudi ništa. To je projekat odbacivanja - naveo je Makron. 

Makronova kolumna objavljena je u vreme kada je došlo do porasta napetosti na Zapadu, koji je uzdrman politikom "Amerika na prvom mestu" američkog predsednika Donalda Trampa i izlaskom Britanije iz EU, konstatuje Rojters navodeći da velike izazove predstavljaju i Kina i Rusija. 

Takođe, dodaje agencija, veliki broj predloga koji je Makron izneo usmeren je ka zaštiti i odbranu evropskih građana, uz davanje novog zamaha bloku usled pretnje koju predstavlja globalna konkurencija. 

2024 © - Vesti online