Utorak 05.03.2019.
00:27
B. Đokić - Vesti

Milicija trenira strogoću

A. Čukić
Sve brojniji: Komunalni policajci postaju milicajci

Prema novom zakonu, komunalna policija postaće milicija, sa većim ovlašćenjima od dosadašnjih: moći će da zaustavljaju vozila, a osim upotrebe fizičke snage i palica biće im dozvoljeno da koriste i biber-sprej.

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić kaže da je važno to što će biti ukinuta uredba prema kojoj na 5.000 građana postoji jedan pripadnik Komunalne policije.

- Plan je da u narednih nekoliko godina Komunalna policija dobije oko 1.000 novih policajaca, što će biti dovoljno da pokrijemo čitav grad - rekao je Vesić.

Vest o novim ovlašćenjima, drastičnom povećanju broja pripadnika komunalne policije i promeni imena, za Rodoljuba Šabića, doskorašnjeg poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka, "prilično je neobična".

- To se pre svega odnosi na enormno povećanje broja pripadnika, jer se planira da se poveća za 1.000, dakle učetvorostruči! Neki se građani, logično pitaju a šta je s pravom policijom, ne povlači se valjda iz Beograda - komentariše Šabić.

On dodaje i da bi ovakvo povećanje za podlogu moralo imati ozbiljnu, studioznu, dokumentovanu analizu, a u našem realnom kontekstu sasvim logično mnoge asocira na "partijske" parapolicijske formacije.

- Ovlašćenja, na primer, koja zapravo i nisu dramatično veća ili nova, ali su neka i od ranije kontroverzna. Imajući u vidu ulogu komunalne policije, zašto je potrebno da po nalogu pretpostavljenog mogu delovati i bez uniforme. Kako će u praksi, to je posebno bitno pitanje, funkcionisati njihove usmene, a za građane, što se sad posebno naglašava, "obavezujuće naredbe" ili "privremeno oduzimanje predmeta" ili "primena sredstava prinude" ako se mehanizmi nadzora od strane prave policije očigledno dodatno slabe i pretvaraju u fasadne - pita se Šabić.

Potreba za kvalitetnijim komunalnim redom je nesporna, ali može se i mora se ostvarivati boljim korišćenjem postojećih resursa, boljom saradnjom komunalne i prave policije i to pogotovo većom odgovornošću za izvršavanje obaveza i poštovanje zakona, naglašava Šabić.

Prekšajne i krivične prijave

Prema novom zakonu, komunalni milicioneri mogu da legitimišu građane, da ih privedu radi provere identiteta, zaustavljaju i pregledaju građane, predmete i vozila, privremeno oduzimaju predmete, koriste video-nadzor, upotrebavaju sredstva prinude, kao i da izdaju prekršajne naloge i krivične prijave.

Šta kažu nadležni

U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave navode da su nova ovlašćenja bila neophodna.

- Predloženo je da komunalna milicija može da preduzima hitne mere u vanrednim situacijama poput elementarnih nepogoda - navode iz ovog ministarstva.

2020 © - Vesti online