Nedelja 03.03.2019.
23:32
b92.net, Vestionline

Slažu se "kao pas i mačka". A kako to izgeda u praksi?

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za pse kažu da su dobrodušni i strpljivi, što može da bude odlična kombinacija sa mačjom radoznalošću i potrebom za istraživanjem. 

Mnogi vlasnici pasa i mačaka tvrde da su njihovi ljubimci vremenom zaista postali najbolji prijatelji. Ipak, u nekim slučajevima ne ide baš lako, možda će biti potrebno više truda i strpljenja nego što ste mislili, piše Apetit. 

Engleski hrt, po nepisanom pravilu, teško da će prihvatiti mačku. Lovački pas i mačka, jedna od kombinacija za koju ćete se zaista pomučiti. 

Slično je i sa haskijem ili bulmastifom. Mada, naravno, mnogo zavisi i od temperamenta psa i drugih individualnih faktora. 

Najveće šanse da će sve proći glatko je ako imate zlatnog retrivera, maltezera ili mopsa. Jedno istraživanje je pokazalo da je najbolje kada je mačka došla u stan pre psa. Najpribližnije poređenje je kao kada je pas došao posle bebe. 

Njegov "položaj" se ne menja jer je beba već tu. Ako beba dođe kasnije, ljubomora zbog pažnje koja se usmerava na novog člana nije nemoguća. Slično je i sa mačkom, ako je došla pre psa, tvrde neki stručnjaci, situacija je lakša. 

Svaki početak je težak ali i važan. Životinje moraju postepeno da se upoznaju. Prvi susret mora da je pod punom kontrolom. Počnite tako što će pas biti na povocu, a životinje na različitim krajevima prostorije. Bolje je i da imate nekoliko kraćih prvih susreta nego da dođete u situaciju da se neka od životinja oseti uznemirenom ili se uplaši, čak i postane agresivna. 

Ako je mačka "novi ljubimac", pustite je malo da pokaže svoju mačju narav i da istražuje - polako, prostoriju po prostoriju. Tako će se na najbrži i najefikasniji način navići na psa. I obrnuto.

Pas će zahvaljujući mirisima znati da više nije jedini ljubimac. Najbolje je da na smenu borave u istoj prostoriji. Ako se pas ne ponaša kao što ste očekivali, nemojte da ga strogo kažnjavate, to može da izazove kontraefekat. 

Pas mora da nauči da sa mačkom ne sme da bude grub i da se ponaša kao sa drugim psima. Ohrabrite i nagradite svako pozitivno ponašanje! Dok ne budete 100 odsto sigurni da su prihvatili jedno drugo, nemojte ih ostavljati nasamo. 

Istraživanje izraelskih veterinara pokazalo je da se pas i mačka najbolje i najbrže slože kada su da kažemo bebci tj. štene i mače. 

Mada, kao što smo rekli na početku teksta, imaju dosta zajedničkih karakteristika i osobina, pazite da vas govor tela ovih žiotinja ne zavara. Tu, itekako, ima razlike! Na primer, kada pas maše repom on najčešće pokazuje prijateljsko raspoloženje ili čak potčinjen stav, a kod mačaka mahanje repom može ponekad da znači agresivnost ili uznemirenost. 

Izraelski veterinari su došli i do jednog zanimljivog zaključka - neretko se dešava da psi koji žive sa mačkom, umesto uobičajenog mirisanja genitalija prilikom upoznavanja, pre će mački pomirisati nos. A to je mačja karakteristika. 

Većina pasa i mačaka, na kraju, može da nađe zajednički jezik i da živi pod istim krovom. Ako ste u tome uspeli, sigurni smo da već znate da je ljubav duplo veća!

2024 © - Vesti online