Ponedeljak 04.03.2019.
06:30
b92.net, Vestionline

Toyota Supra samo za stazu (VIDEO)

Youtube/Toyota Motor Corporation
 

U pitanju je studija koja istražuje kako tek predstavljena peta generacija legendarnog spotskog modela može da se razvije kao konkurentan automobil za trke GT4 klase. 

Cilj Toyote je da njen automobil bude dostupan i pristupačan i za male timove i privatne takmičare.

Kombinacijom malog međuosovinskog rastojanja i velikog razmaka točkova, GR Supra GT4 Concept ima idealan "zlatni odnos" od 1,55 kojim se postiže maksimalna stabilnost i okretnost na stazi. 

Odlikuju je i lagana karoserija velike krutosti, zadnji pogonu te vrlo nisko težište

U odnosu na običnu Supru, koncept koji je razvio Toyota Gazoo Racing ima posebno oblikovane prednji difuzor i zadnje krilo zbog poboljšanja aerodnamičnosti automobila, smanjena otpora vazduha a zbog postizanja optimalne potisne sile. 

Prednje vešanje McPherson i multilink zadnje su preuzeti sa originalne Supre, uz sportske opruge, amortizere i stabilizatore, te Brembo kočnice visokih performansi.

Pod haubom je 3,0-litarski šestocilindarski turbobenzinac uparen sa automatskim menjačem, koji je modifikovan zbog povećanja performansi. 

S obzirom da je namenjena za treke, GR Supra GT4 Concept ima kabinu prema standardima FIA u kojoj dominiraju bezbednosni kavez i OMP sedište, dok je dobila i poseban rezervoar uz sistem za brzo dosipanje goriva.

Toyota će na osnovu reakcija javnosti i potencijalnih kupaca odlučiti o budućem razvoju ovog automobila.

2024 © - Vesti online