Nedelja 03.03.2019.
17:52
Vestionline, b92.net

Registracija Trepče ne može bez Beograda

youtube/ Al Jazeera English
Trepča

Kako navodi, zakon o Trepči u Prištini usvojen pre skoro tri godine, a statut usvojen pre nekoliko meseci, prenosi Kosova pres.

On, međutim, tvrdi i da je registracija preduzeća Trepča pitanje dana, a rudare iz srpske zajednice poziva da "ne postanu žrtve zvaničnika Beograda". 

Kako navodi Kosova pres, vlasti iz Prištine rezervisale su tri mesta za Srbe u bordu Trepče ali, kako kaže, rukovodioci ovog giganta u Severnoj Mitrovici "odbijaju da sarađuju sa odborom Trepče". 

Ministar ekonomskog razvoja Valdrin Luka je rekao da je zbog značaja Trepče u severnoj Kosovskoj Mitrovici "predviđeno uključivanje srpske manjine u odbor Trepče". 

Kako navodi Kosova pres, predsednik Odbora Trepče Ardijan Sila nije odgovorio na pitanje o problemima oko registracije Trepče. 

Kosovsko Ministarstvo ekonomskog razvoja najavilo je 26. februara da će kombinat Trepča biti registrovan do kraja tog meseca. 

Inače, Vlada Srbije stavila je van snage i proglasila ništavim zakon o Trepči koji je 2016. usvojen u Prištini. 

Šef vladine Kancelarija za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je ranije danas da prištinske vlasti nisu u stanju da uspešno posluju kombinatom Trepča koji je pod njihovom kontrolom i on je neprofitabilan, ali da žele da pod svoju kontrolu stave Kombinat Trepča sever, koji je ekonomski uspešan i profitabilan, i hrani 2.400 porodica, i predstavlja kičmu ekonomskog opstanka Srba na KiM. 

On je podsetio da je Trepča sever registrovana i u našem sistemu, "te da smatramo, kao država Srbija, da je Trepča AD na celokupnoj teritoriji KiM naša".

2024 © - Vesti online