Nedelja 03.03.2019.
17:39
Vestionline, sputniknews.com

Policajci koji su ubili mladog crnca u Kaliforniji neće biti optuženi

EPA/ERIK S. LESSER
Američka policija (Foto: Ilustracija)

Policajci neće biti optuženi jer su se, kako tvrdi tužiteljka, opravdano bojali da će muškarac pucati na njih, prenosi "Indeks".

Porodica i zajednica ljuti jer optužnice neće biti podignute

Odluka da se ne podigne optužnica protiv dvojice policajaca koji su ubili 22-godišnjeg Stefona Klarka razbesnela je tamošnju zajednicu i aktiviste koji su održali niz protesta u Sakramentu.

Klark je ubijen 18. marta prošle godine u dvorištu iza kuće njegove bake, gde je policija došla na poziv da neko razbija prozore na automobilu koji je stajao na ulici.

Ubistvo mladog crnca u Sakramentu tek je jedna u nizu smrtonosnih policijskih pucnjava.

Ovaj incident, kao i druge pucnjave policije na mlade Afroamerikance sa smrtnim ishodima koje su učestale poslednjih godina, rezultirao je nizom demonstracija na ulicama Sakramenta. A i dolio je ulje na vatru nacionalnoj debati o ubistvima koje su počinili pripadnici policijskih snaga.

Policajci mislili da će Klark zapucati

Tokom konferencije za medije, koja je trajala sat i po, okružna tužiteljka iz Sakramenta Meri Šubert izjavila je kako su policajci Terens Merkadal i Džared Robinet otvorili vatru nakon što se Klark, koji je bio u položaju kao da će zapucati, suočio s njima. Uz to, policajci su videli i blesak iz njegovog smera.

Šubertova je pustila snimak s kamere na kojoj se vidi blesak za koji su policajci mislili da je pucanj. Rekla je i da još uvek nije poznato šta ga je prouzrokovalo. U trenutku kad je ubijen, Klark je u ruci držao mobilni telefon.

Ubijeni je bio pod uticajem droge i alkohola

Šubertova je kazala kako su istražitelji utvrdili da je Klark razbijao prozore na automobilu, kao i da je bio pod uticajem ksanaksa, alkohola i marihuane. Analiza poruka na mobilnom pokazala je i da je potencijalno bio suicidalan te noći nakon što je učestvovao u incidentu porodičnog nasilja koji je uključivao i majku jednog od njegove dece.

- Nema sumnje da je smrt Stefona Klarka tragedija, ne samo za porodicu već za celu zajednicu - rekla je Šubertova.

Porodica tužila policiju i grad

Ipak, ova odluka je izazvala lavinu kritika porodice i aktivista. Klarkova majka rekla je novinarima da bi tužiteljka trebalo da se stidi.

- Znam da neće spavati mirno noću - rekla je Klarkova majka, koja je tužila policijske službenike i grad ovog januara.

Nekoliko desetina demonstranata okupilo se pred policijskom upravom. Iz policijske uprave Sakramenta izjavili su kako su svesni "snažnog uticaja koji Klarkova smrt ima na zajednicu", te da razumeju izazove s kojima će morati da se suoče u ponovnoj izgradnji poverenja prema njihovim službenicima.

2022 © - Vesti online