Ponedeljak 04.03.2019.
00:33
B. Đokić - Vesti

Avganistanci među šljivama

V. Sekulić
Foto: Ilustracija

Od početka 2019. carinici su sprečili više od 150 izbeglica da, sakriveni u prikolicama, pređu granicu. Najdramatičniji slučaj zabeležen je 9. februara na Batrovcima kada je u hladnjači natovarenoj smrznutim malinama na putu za Nemačku, pomoću skenera otkriveno sedam gotovo ukočenih mladića, koji su se smrzavali na minus 22 stepena.

I krajem prošle godine su u dva navrata baš u hladnjačama, doduše isključenim, otkriveni ilegalni migranti. Sedam Avganistanaca pronađeno je u tovaru suvih šljiva. Carinici na Horgošu su ih bukvalno oslobodili pošto su razvalili katanac, koji je ostao zaglavljen. Početkom ove godine dva migranta otkrivena su u tovaru papirne i plastične ambalaže koju je domaći prevoznik transportovao za francusko tržište. Na prelazu Batrovci skener je olakšao posao carinicima kada je snimak pokazao četiri ljudske siluete u šleperu beogradskih registracija natovarenom limenkama za italijansko tržište.

Na istom graničnom prelazu dva ilegalna putnika su nađena 25. januara i to u kamionu srpskih registracija koji je ka Austriji prevozio tovar metalnih polica i sanduka. Istog dana su otkrivena još dvojica u turskom šleperu koji je prevozio tekstil na relaciji Turska - Švajcarska. Kada je dan ranije kamion iz Pančeva pristigao u ispostavu Vranje radi carinjenja tovara svežih pomorandži, u njegovoj prikolici carinici su zatekli i devet Avganistanaca.

Rade Knežević, pomoćnik direktora u Sektoru za kontrolu primene carinskih propisa, opisuje da su u kamionima pronalazili i žene i decu.
- Temperature u vozilima mogu da budu i veće od 60 i 70 stepeni. Sećam se slučaja kada smo među slepim putnicima pronašli i jednu trudnicu - objašnjava Knežević.

Milan Pavković iz Odeljenja za suzbijanje krijumčarenja srpske carine kaže da migranti kriju na nemogućim mestima.
- U kamionu za Nemačku i Švajcarsku našli smo čoveka kako leži zavučen u šupljini spoljne auto-gume. Trebalo nam je skoro 45 minuta da ga bezbedno izvučemo napolje. Ulazili su i u kartonske kutije i plastične ambalaže, u kojima su se nalazili delovi za automobilsku industriju, raznorazni kablovi, navlake i presvlake za sedišta. Bilo je i onih koji su se krili među kupusom u hladnjači koja je išla za Nemačku - priča Pavković.

Krijumčarima je samo bitno da migrante sakriju u kamione, ne mareći o uslovima i riziku. Srpski carinici su ih nalazili u tovaru bagremovog meda koji je transportovan ka Norveškoj, kao i među paletama hartije i folije upućenim ka Mađarskoj. Na Horgošu 23. januara nađena su dvojica Avganistanaca u kamionu koji je prevozio bakarne katode put Francuske. Dan ranije u dva navrata otkrivena su četvorica među deterdžentima u šleperu čija je destinacija bila Nemačka, kao i još dvojica u tovaru građevinskog materijala upućenog u istom pravcu. Još tri ljudske siluete skener je detektovao 21. januara u makedonskom kamionu natovarenom rashladnim uređajima koje je prevozio iz Makedonije za češko tržište.

Na severu zemlje trojica Avganistanaca pronađena su među plastičnim flašama i čepovima koje je šleper čeških registracija prevozio na relaciji Grčka - Češka. Na Batrovcima su dvojica bila sakrivena u tovaru elektroopreme koju je turski kamion transportovao za švajcarsko tržište, dok je jedan njihov sunarodnik uočen u prikolici šlepera novosadskih tablica punoj ručnog alata i pribora za zidare i molere.

Na graničnom prelazu Šid carinici su pronašli još dva migranta i to u tovaru nameštaja i alu-konstrukcija koji je iz Srbije krenuo put Francuske, dok su na Batrovcima u turskom kamionu otkrili još dvojicu među auto-delovima i tekstilom za nemačko tržište...

Oštete plombu, pa sajlu

Kako kaže Pavković, postoje dva, tri načina na koje krijumčari smeštaju migrante.
- Prvi je da oštete ciradu, odnosno mekanu prekrivku koja se nalazi oko skeleta poluprikolice. Drugi je da pomere carinsku plombu, a treći da oštete carinsku sajlu koja obezbeđuje da se ta prekrivka ne može skloniti. Do sada je samo jedanput bila oštećena cirada i to u krovnom delu, dvadesetak puta je bila promenjena carinska plomba, a oko 200 puta je bila oštećena carinska sajla, tako što su je prvo presekli, pa potom prespojili uz pomoć čiode i superlepka. Ipak, nismo u svim vozilima koja su na Horgoš stigla oštećena pronašli migrante, što znači da je krijumčar, prilikom otvaranja prikolice, primetio da u njoj nema mesta, pa je pustio vozilo da ide dalje - objašnjava Pavković.

Zamalo se ugušili

Jedan od dramatičnijih slučajeva zabeležen je 30. oktobra 2018. u isključenoj i hermetički zatvorenoj hladnjači koja je izlazila iz zemlje prevozeći tovar tekstila i petoricu "slepih putnika". Sa količinom kiseonika u kamionu, ovi očajni ljudi teško bi stigli do Belgije, kuda su se uputili i najverovatnije bi se ugušili.

2024 © - Vesti online