Ponedeljak 04.03.2019.
01:30
Vestionline

Kako vam nokti poručuju da imate zdravstvenih problema

youtube.com/belgrade26
Foto: Ilustracija

Zdrava nokatna ploča je ona koja je sjajna, jednaka na čitavoj površini dok su vrhovi beli ili boje slonovače. Drugačiji izgled može da uputi na određena oboljenja. Tanki i bledunjavi nokti mogu da ukažu da je osoba anemična i da joj fali gvožđa u krvi. Kada se otkrije uzrok ovakvog stanja tela, organizam može da se oporavi unosom konjskog mesa, spanaća, džigerice i drugih namirnica bogatih gvožđem.

Ako je nokatna ploča požutela a osoba nije pušač i ne barata agresivnim hemijskim sredstvima, može da se posumnja da ima problem u stomaku ili bubrezima. Ako se ovakve tvrdnje potkrepe, treba posetiti nefrologa i gastroenterologa.

Brazde na nokatnoj ploči upozoravaju da u telu postoji infekcija. Krvna slika kao i raznorazni testovi mogu da otkriju uzrok infekcije, a lekari nakon toga prepišu potrebnu terapiju. Bele fleke na noktima nisu samo estetski problem damama.

One mogu da ukažu da osoba ima manjak cinka, joda, bakra i drugih minerala u telu. Ako nokatna ploča potamni, poprima crnu boju i menja teksturu, a da niste povredili šaku, to je siguran pokazatelj da je gljivična infekcija promolila svoje lice.

Nadogradnja nije rešenje

Danas gotovo da nema žene koja bar jednom u životu nije stavila nadogradnju noktiju. Većina dama se "pravda" da su im nokti slabi i da ne mogu da ih puste da izrastu do željene dužine, jer pucaju i krzaju čim nešto uhvate u ruku. Slabi nokti koji pucaju pokazuju da telu fali beta karotena, kalcijuma i drugih vitamina.

2024 © - Vesti online