Ponedeljak 04.03.2019.
03:00
D. Dekić - Vesti

U raljama teorija zavere (1): Smak sveta u srpskom grbu

pixabay.com
Krst smeta Hrvatima

Ovo su samo neke od svetskih teorija zavere koje decenijama žive i kruže od usta do usta, jer su i dalje obavijene velom tajne. Među najpopularnijima je i ona da je potonuće broda Titanik 1912. "namešteno", a sletanje kosmonauta na Mesec lažirano uz pomoć poznatog reditelja Stenlija Kjubrika koga je angažovala Vlada SAD.

Ali, kažu psiholozi, kad se prava istina skriva, na površinu isplivaju najrazličitije verzije jednog događaja. Danas, čini se, više nego ikada planeta obiluje teorijama zavera od najbizarnijih da su svetske estradne zvezde deo tajnog udruženja Iluminata, preko planetarnih zavera da vladari sveta kuju zavere protiv naroda radi drastičnog smanjenja broja stanovnika na planeti, pa do potpuno izmišljenih događaja, poput, kako tvrdi istoričar Jovan Pejin, bivši direktor Istorijskog arhiva Srbije, da se hrvatska seljačka buna Matije Gupca nikada nije desila, već su Hrvati događaje iz prave bune u Mađarskoj preneli na svoje područje.

Pošto su se neke od teorija zavere, uglavnom sa tla SAD, posle mnogo decenija ispostavile kao istinite, dale su novi impuls ljudima da veruju da su se mnogi događaji odigravali drugačije nego što zvanično jesu. Na primer, zvanično je saopšteno da je atentator na predsednika SAD Abrahama Linkolna bio glumac Džon Vilks But, da bi se kao tačna ispostavila teorija zavere kako je to bio plan grupe zaverenika koji su hteli da ubiju i neke članove vlade.

Zbog priča da je FBI pratio političke grupe da suzbije komunizam u SAD, mnogi su proglašavani paranoicima i sve bi tako ostalo da 1971. grupa antiratnih aktivista nije provalila u FBI arhivu i našla dokumente kao potvrdu takvog delovanja Federalnog istražnog biroa.

Mada je kao teorija zavere okvalifikovana priča da su SAD finansirale istraživanje NLO, Pentagon je na kraju to potvrdio i ako je verovati zvaničnicima ništa nije nađeno i program je ugašen.

Srbija nije imuna na svetske teorije zavere, ali ima i sopstvene. Neke čak viševekovne, poput predskazanja Tarabića "da će u Bosni Srba ostati toliko da će svi stati pod jednu šljivu", koje inače i ne pominje njihov proučavalac Radovan Kazimirović. Jedna od najpoznatijih je da su Srbi nebeski narod, a onih novijeg datuma ima više o nekadašnjem predsedniku Jugoslavije Josipu Brozu Titu.

Poput da "Tito nije bio Tito", već poljski Jevrejin Valter Vajs, ili što tvrde neki, vanbračni sin Vinstona Čerčila, pošto je pravi Broz iz Kumrovca streljan 1939. Prema toj verziji Kominterna je na njegovo mesto postavila dvojnika, pa ga nisu prepoznali Kumrovčani, jer Broz nije imao tri prsta desne ruke.

Ima i teorija zavere, ukazuju stručnjaci, koje namerno proturaju političari, iz više razloga: zamajavaju narod da bi u senci ostali ozbiljni problemi, ili puštaju probne balone, pa čak i priče kojima narušavaju ugled popularnih ličnosti ili pojava.

Pojedinci iz običnog sveta, kako kažu psiholozi, otkrivaju razne glasine u svom društvu kako bi privukli pažnju i stekli popularnost u društvu. Takvi obično tvrde da je netačna vest o smrti poznate ličnosti, ali ima i onih kao što je bloger i istraživač natprirodnih pojava Igor Kostelac iz Hrvatske, koji je izgleda hteo popularnost na davanju negativnog konteksta "nebeskom narodu iz susedstva". Objavio je kako se "na srpskom grbu ne nalaze ocila i krst, već dokazi da su Srbi sa Meseca i da su u službi sotone". U srpskom grbu se, kaže, može odgonetnuti da će biti smak sveta kada se poklope mlad mesec i Venera, istog izgleda.

Zaprašivanje otrovom

Teorije zavere su vezane za atak moćnika iz senke na ljude širom sveta, pa se prepričava kako je Haarp sistem, koji je izazvao stravične klimatske potrese na planeti pod palicom SAD, u Srbiji je doveo do kataklizmičnih poplava 2014. Bliska joj je teza da elita koja radi na smanjenju ljudske populacije, iz aviona zaprašuje Evropu i Srbiju smrtonosnim česticama.

2023 © - Vesti online