Nedelja 03.03.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Otkriven novi način proizvodnje glavnih sastojaka marihuane koji bi mogli da izleče mnoge bolesti

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tim stručnjaka uspeo je da modifikuje gljivicu koja sadrži veliki broj gena koji se nalaze umarihuani. Dve različite gljivice proizvode supstancu koja se zove THCA i drugu koja gradi CBDA, a kada se njih dve zagreju daju THC i CBD.

U proteklih par godina naučnici su otkrili da marihuana ima veliki potencijal u medicinske svrhe, od lečenja anksioznosti i post traumatskog sindroma sve do smanjenja epileptičnih napada. Iako ima još mnogo toga da se nauči o uticaju ovih sastojaka na telo, naučnici ističu da je bezbedniji za upotrebu od duvana i alkohola.

THC, psihoaktivna supstanca iz kanabisa, se trenutno koristi uz dozvolu Američke administracije za hranu i drogu za lečenje mučnine kod pacijenata koji se podvrgavaju hemoterapiji, ali i za povećanje apetita kod osoba obolelih od AIDS-a.

Poteškoća kod istraživanja vezanih za marihuanu jeste u tome što se hemikalije nalaze u malim količinama u biljkama pa ih je teško estrahovati. U tome mogu da pomognu gljivice.

- Za korisnika benefiti su veliki jer dobijete jeftiniji CBD i THC i dobijete bas ono što ste želeli od gljivice. Bezbednije je, bolje je za okolinu i efektivnije za proizvodnju kanabinoida, rekao je profesor Džej Kisling sa Univerziteta u Kaliforniji.

Uzgajanje marihuane nije prijateljsko prema okruženju jer farme zagađuju vodu pesticidima i đubrivom, dok gajenje unutra zahteva veliku količinu energije za svetlo i ventilaciju. Upotreba ovih gljivica može da smanji negativan uticaj koji uzgoj marihuane ima.

Ovo otkriće otvara mogućnost za primenu i u lečenju drugih bolesti, za koje biljka sama nij ebila efikasna.

2024 © - Vesti online