Subota 02.03.2019.
13:29
Radio Slobodna Evropa

Može li Turska da pomiri muslimane u Srbiji?

A. Čukić
Muamer Zukorlić

Predstavnici duboko podeljenih islamskih zajednica (od oktobra 2007. u Srbiji postoje dve) su: Melvud Dudić koji je na čelu IZ u Srbiji i reis-ul-ulema Sead Nasufović koji vodi IZ Srbije. Na obe strane smatraju da je uključivanje Dijaneta, kao vrhovnog verskog organa muslimana u Turskoj, u rešavanje njihovog problema dobrodošlo, piše Radio Slobodna Evropa.

Bivši muftija Muamer Zukorlić osudio je i oštro odbacio ponašanje ovog turskog verskog organa. Takođe, pozvao je predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, i "uvaženu braću" iz Dijaneta i Ministarstva spoljnih poslova ove zemlje da "ako nas volite barem pola kao što mi volimo vas, zaustavite one koji u vaše ime razbijaju našu islamsku zajednicu".

On je do pre nekoliko godina bio lider IZ u Srbiji,a pred poslednje parlamentarne republičke izbore 2016. godine skinuo je versku odoru, kandidovao se za narodnog poslanika i ušao u Skupštinu Srbije, dok je na čelu druge zajednice do pre tri godine bio Adem Zilkić.

Potpredsednik Mešihata IZ u Srbiji Rešad Plojović, kaže da se od Dijaneta očekivalo mnogo više, naročito u periodu od 2014. do 2018. godine, kada se Zukorlić povukao sa čelnih funkcija u toj islamskoj zajednici, jer je on tada, ali i pre toga, označavan kao neko ko je smetnja za dodatni i veći angažman Dijaneta ili bilo kog drugog faktora iz Republike Turske.

Na drugoj strani, novoizabrani sandžački muftija IZ Srbije Senad Halitović smatra da je ideja pomirenja i rešavanja spora prihvatljiva za sve vernike u Sandžaku, jer neusaglašeni stavovi i nesloga među njima traju već dvanaest godina, pa je očigledno da oni nisu imali snage da sami nađu adekvatno rešenje.

- U islamu je poznato da kada dve strane ne mogu da se slože oko nečega onda nastupa muslihun, odnosno posrednik, koji će pomoći da dođe do rešenja koje će biti pozitivno za obe strane. Do sada je bilo nekoliko pokušaja da se problem reši, od Dijaneta Turske do raznih političkih faktora, ali oni na žalost nisu urodili plodom - ističe Halitović.

Direktor Balkanskog centra za Bliski istok Ivan Ejub Kostić tvrdi da Turska nema snagu da reši ovaj spor, jer je do sada to nekoliko puta bezuspešno pokušavala.

- Mislim da tu Turska ima veoma limitiran uticaj, pre svega zato što IZ u Srbiji ima značajnu nezavisnost na čiji rad i budućnost ne možete mnogo da utičete spolja, a iskreno ne vidim nikakav razlog zašto bi se Turska mešala u institucionalno pitanje bilo koje verske zajednice u Srbiji, a konkretno u IZ. Mislim da mi treba sami da budemo u stanju da rešimo naše probleme, da se muslimani Srbije okrenu svojim problemima i da sami daju svoje odgovore - kaže Kostić.

2024 © - Vesti online