Subota 02.03.2019.
04:30
Mondo.rs, Vestionline

Preskupa Venecija će biti još skuplja

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Merom gradskih vlasti Veneceije, koju je već odobrila italijanska vlada, predviđeno je naplaćivanje takse od 10 evra turistima koji nameravaju da grad obiđu tokom jednog dana, ne zadržavajući se na noćenju, piše "Telegraf".

Nove mere u gradsku kasu doneće milione evra, što bi trebalo da "umiri" lokalce kojima ti "dnevni turisti" idu na živce jer prave gužvu, ne ostavljajući pritom previše keša u lokalnim kafićima, restoranima i prodavnicama suvenira.

Gradske vlasti Venecije procenjuju da od 24 miliona turista koji posete ovaj grad svake godine oko 15 miliona odlazi na one koji dođu u "dnevni obilazak".

Tačan iznos takse u konkretnim slučajevima još nije utvrđen, ali će se kretati između 2,5 i 10 evra, u zavisnosti od toga da li turisti u Veneciju dolaze u jeku sezone, van sezone i slično. Predviđeno je da plaćanja budu oslobođeni studenti, poslovni ljudi i državljani Italije.

Ah, da… Italijani su mislili i na one koji će pokušati da "nadmudre" novi pravilnik, pa se već zna da će oni koji budu pokušali da obiđu Veneciju ne plativši taksu, biti kažnjeni sa 450 evra.

Novac prikupljen od turističke takse biće upotrebljen za radove koji će pomoći da grad koji polako tone u lagunu bude očuvan.

- Ne želimo prosto da zaradimo - kaže gradonečalnik Venecije Luiđi Brunjaro. "Samo želimo da kontrolišemo priliv turista. Ne bismo da Venecija postane tematski park."

2024 © - Vesti online