Petak 01.03.2019.
13:52
Tanjug, Vestionline

Tači: Podela Kosova samo preko mene mrtvog

EPA/ Cyril Zingaro
Hašim Tači

O tome pričaju, kako je rekao, oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa Milanom Radoičićem.

- Razmena teritorija se nikada neće desiti, razmena teritorija je pogodba i nikada neće biti dozvoljena, a podela Kosova se može dogoditi samo preko mene mrtvog - rekao je Tači u Tirani, gde je održan susret sa albanskom dijasporom. 

Niko, tvrdi Tači, ne može da podeli Trepču, ni Mitrovicu ni jezero Gazivode, niti da uzme centimetar kosovske teritorije, prenela je Gazeta Blic. 

- O podeli Kosova danas govore oni koji su pomagali Slobodanu Miloševiću i prijatelji su sa (Milanom) Radoičićem", kazao je Tači i dodao da niko ne može da porekne njegovu posvećenost pripajanju Kosovu tzv. Preševskeke doline, odnosno trima opštinama na jugu centrane Srbije, Preševu, Medveđi i Bujanovcu, a da to ne utiče na celovitost tzv. Republike Kosovo. 

Tači je odbacio i bilo kakav oblik uspostavljanja Balkanske unije, jer, kako je rekao, to narušava "teritoriju Republike Kosovo". 


- Albanska nacija mora biti osnažena. Kosovo ima prijatelje i partnere kao što su SAD-EU, ali ima i političke protivnike. Vojska Kosova će biti vojska mira... - rekao je Tači. 

Izrazivši zahvalnost SAD koja podržava transformaciju Kosovskih bezbednosnih snaga u tzv. vojsku, Tači je rekao da se Priština priprema za ulazak u konačnu fazu dijaloga sa Beogradom za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa. 

- Nećemo dozvoliti organizaciju međunarodne konferencije na kojoj bi bila Rusija, samo ćemo dozvoliti podršku SAD - rekao je Tači i dodao da je premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj već odustao od te ideje, sledeći njegove savete. 

Tači je, takođe, rekao da neće dozvoliti rušenje odnosa sa SAD zarad, kako je rekao, uskih političkih interesa. 

- Moramo raditi zajedno sa SAD bez ikakvih interesa i nećemo dozvoliti da dnevno politički interesi kompromituju naše odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama, koje su najzaslužnije za kosovsku nezavisnost - prenela je Gazeta Expres.

2022 © - Vesti online