Ne znamo šta nas je snašlo

D. N. Petrović
Tuga neopisiva: Adisa Bulić sa sinom Imrahom

Posebno su se radovali Imrahova baka Fikreta i deda Muamer Bulić koji su godinama čekali unuka. Na žalost, sreća siromašne porodice Bulić trajala je kratko, jer se odmah pokazalo da sa Imrahom nije sve u redu i da je rođen sa ozbiljnom anomalijom.

Usledio je višemesečni borak u Beogradu (u Tiršovoj), pregledi, snimci i na kraju užasna dijagnoza. Dečak je rođen sa preteškim oblikom distrofije (tip 11), zbog čega ne može da se hrani preko usta, ne ustaje (samo retko i kratkotrajno sedi), ne govori... Njegovi siromašni roditelji Almin i Adisa prinuđeni su da mu, da bi mu po preporuci lekara poboljšali disanje, svakodnevno daju kiseonik i da mu posebnim špricem, preko otvora na stomaku, u želudac ubacuju specijalnu hranu...

- Kako će njegov dalji razvoj teći i da li će za njegovu bolest biti leka potpuno je neizvesno, prognoze su vrlo loše... Očajni smo, još i ne znamo šta nas je snašlo. Živimo u jednoj sobici još nezavršene kuće, jedva smo se prehranjivali, nemamo nikakva primanja. Almin po ceo dan bude u šumi i kupi sitnija drva koja ostanu posle seče i prodaje ih novopazarskim pekarima. To je jedini novac koji nam ulazi u kuću - priča dečakova majka Adisa i dodaje:
- Od kako je otkriveno da naš Imrah boluje od teške, a po mnogima i neizlečive bolesti, svi smo u šoku. Plačemo po ceo dan i proklinjemo lošu sudbinu koja nas je zadesila. Živimo u nadi da će za Imraha, ipak, biti leka. Samo za dečakovu specijalnu hranu i pampers pelene mesečno nam je potrebno oko 300 evra. Morali smo da pozajmimo novac za kupovinu inhalatora, a od bolnice u Novom Pazaru tek pre neki dan dobili smo kiseonik. Novopazarski lekari hoće da nam pomognu, ali su i oni još u nevolji, jer se nisu susretali sa ovakvom bolešću.

Sada im je najvažnije da uprkos muci i sirotinji detetu pruže adekvatnu negu i lečenje.
- Još ne znamo na šta možemo da računamo od države. Nadamo se da će nam pomoći i dobri ljudi iz ovog kraja koji žive i rade u inostranstvu. Nama ostaje da se borimo i da se nadamo da će medicina napredovati i da će i za našeg Imraha, ipak, biti leka - ističe dečakov otac Almin Bulić, koji će "pojačati" svoj rad u šumi.

Potrebna hrana, pelene...

Naši plemeniti čitaoci koji žele da pomognu porodicu Bulić i direktno ih kontaktiraju, mogu to učiniti putem telefona na broj: 00381 63 77 44 083 (Adisa). Porodici su najpotrebniji hrana za dečaka (kao na slici), pelene i novac za ponovni odlazak u Beograd. Naravno, na usluzi je kao i uvek Redakcija "Vesti".

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online