Petak 01.03.2019.
09:10
Vestionline

"Ništa se nije promenilo, ne primajte Kosovo"

pixabay.com
 

Nebojša Stefanović uputio je, naime, pisma generalnom sekretaru Interpola Jirgenu Štoku i predsedniku Interpola Kim Džong Jangu.

"Od održavanja Generalne skupštine Interpola u Dubaiju 2018. godine nisu se dogodile nikakve suštinske promene koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke o neprijemu tzv. Kosova. Zapravo jedina promena upravo ide u prilog stavovima Republike Srbije protiv ovog zahteva i ogleda se u porastu broj država koje su povukle priznanje tzv. Kosova", naveo je Stefanović, saopštio je MUP. 

On je u pismima ponovio argumente Srbije koji nedvosmisleno pokazuju da i samo razmatranje ovog zahtev predstavlja grubo kršenje međunarodnog prava, ali i najviših akata samog Interpola.

On je podsetio da je prema Ustavu Interpola "strogo zabranjeno za organizaciju da preduzima ma koju intervenciju ili aktivnost političke, vojne, verske ili rasne prirode", kao i da je status južne srpske pokrajine utvrđen Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, koju je Interpol u obavezi da poštuje. 

Kosovo je nedavno ponovo uputilo zahtev za članstvo Generalnom sekretarijatu Interpola, koji ga u skladu sa procedurama, dalje dostavlja Izvršnom komitetu, podseća se u saopštenju. 

Kako se objašnjava, Komitet donosi odluku da li će ovaj zahtev biti uvršćen na dnevni red Generalne skupštine Interpola, odnosno da li će se zemlje članice Interpola uopšte izjašnjavati o zahtevu. Za odobrenje članstva potrebna je dvotrećinska većina.

2020 © - Vesti online