Subota 02.03.2019.
00:22
B. Đokić - Vesti

Jug na milost i nemilost?!

Tanjug
Pomoć daleko: Garnizon u Kuršumliji

Albanci s Kosova stalno naoružani zalaze iz Podujeva u centralnu Srbiju da kradu šumu, a ovog puta se na meti našao Milomir Stevanović (45), iz sela Teslić. Milomir je izvodio radove za Srbijašume u rejonu sela Rastelica, na samoj administrativnoj liniji s Kosmetom. U trenutku napada nalazio se nadomak kontejnera u kojem su smešteni radnici, a samo pukom srećom nije povređen.

Bekstvo pred rafalima

- Rafali su odjekivali u mojoj blizini, pa sam uplašen krenuo peške ka Kuršumliji. Jedva sam stigao do mesta gde ima telefonskog signala i pozvao kolege koji su krenuli po mene - ispričao je Stevanović.

Da bezbednosna situacija nije jednostavna, niti dobra, saznaju "Vesti" i u razgovoru s kuršumlijskim policajcima koji kontrolišu administrativnu liniju.

U policiji kažu da su kontrolni punktovi udaljeni od Kuršumlije. Policajci su tamo praktično odsečeni, a do nekih mesta može se doći samo džipovima i treba puno vremena da stigne pomoć. Od administrativne linije s Kosmetom do Kuršumlije ima 40 kilometara, a do prve veće policijske stanice u Prokuplju još 60.

- Ovaj deo administrativne linije prema Kosovu dug je 105 kilometara. Mi prosto nemamo dovoljno policajaca da pokrijemo sve. Ta sela po zabitima nemaju policiju, pa Albanci prelaze zbog seče drveća. Zato se građani plaše. Administrativna linija je pokrivena kako jeste, što znači da je šuplje na sve strane. Nema ni vojske, niti dubinske kontrole - kažu oni za "Vesti".

Navalili i migranti

Policajci objašnjavaju da u većini sela uz administrativnu liniju žive starci u nekoliko domaćinstava.

- Prelaze Albanci, prelaze migranti. Bila je i ova pucnjava pre neki dan. Krije se da je ovde veliki priliv migranata, jer tuda ide Balkanska ruta, od Grčke, preko Makedonije, Kosova, Srbije, pa dalje. Albanci uzmu novac i samo gurnu te migrante preko administrativne linije koja je praktično nekontrolisana, pa se oni posle snalaze i bauljaju ovim šumama dok ne nalete na policiju. Možda seljani i na migrante pucaju iz straha. Nedavno smo za dan doveli 50 migranata u policijsku stanicu Kuršumlija - objašnjavaju policajci.

Opljačkane kuće

Istog dana kada je Milomir Stevanović pobegao pred rafalima u Rastelici su obijene kuće iz kojih su ukradeni lovačka puška, motorna testera, alat i drugi predmeti.
- Policija je javila da mi je obijena kuća. Kada sam tamo stigao, primetio sam da je ukradena brusilica, ali verovatno fali još nešto jer je ostavljen pravi pustoš - kaže Radovan Eraković iz Kuršumlije.
On veli da ovo nije prvi upad Albanaca i da na neki način vrše psihološki pritisak na stanovnike koji žive u selu.



Vojska Srbije ima krupnu jedinicu u ovom kraju, namenjenu ipak ozbiljnijim akcijama.

- 37. mehanizovani bataljon u Kuršumliji, 14 kilometara od administrativne linije.
- Baza Veliki trn u Kopnenoj zoni bezbednosti, 2,5 kilometara od administrativne linije.

Ubili žandarma

Najteži incident na administrativnoj liniji prema Kosmetu dogodio se krajem avgusta 2014. godine, kada je ubijen žandarm Stevan Sinđelić (31), poreklom s Kosova.
Ovaj pripadnik kraljevačkog odreda Žandarmerije bio je u patroli Kopnenom zonom bezbednosti kada su naišli na šumokradice, Albance iz Podujeva. Šumokradice su krenule u bekstvo traktorima iako su im žandarmi naredili da se zaustave. Albanci su otvorili vatru i ranili Sinđelića, koji je, nažalost, ubrzo preminuo.

Cveta i šverc stoke

Vest o pucnjavi kod Rastelice brzo se proširila po selima kuršumlijske opštine. Meštani za "Vesti" kažu da je šuma uz administrativnu liniju mahom posečena.
- Tuda i trgovci teraju stoku, mimo administrativnog prelaza. Mi njima stoku u Podujevu prodajemo od pamtiveka - objašnjava Časlav Milošević.
On kaže da situacija nije tako dramatična kako se ponekad opisuje, ali da ima i drugih nevolja.
- Albanci prebacuju migrante mimo prelaza i onda lutaju našim putevima dok ne siđu do asfalta i napuštenih kuća koje obiju da prespavaju. Mesnu prodavnicu su nam dva puta obili, uzeli čokolade, sokove, cigarete. To uznemirava i plaši narod. Čuje se povremeno neka pucnjava, ne znamo uvek šta je. Zimus je bilo puno vukova, kuče su mi pojeli, pa sam izlazio uveče i pucao - opisuje Milošević život u ovom kraju.

2024 © - Vesti online