Petak 01.03.2019.
06:30
b92.net, Vestionline

Upoznajte malu električnu Hondu koja želi da osvoji Evropu (VIDEO)

Youtube/Top Gear
 

Honda e Prototype je prvi električni automobil japanskog proizvođača koji će moći da se kupi u Evropi. Baziran je na Urban EV konceptu iz 2017. i krasi ga retro dizajn. 

Honda je promenila neke stilske detalje na spoljašnjosti kako bi automobil prilagodila potrebama serijske proizvodnje. 

Vozilo je dobilo još jedan par vrata, kako bi bilo praktičnije i funkcionalnije, a prednja vrata se više ne otvaraju unazad kao na konceptu. Takođe, stop svetla su sada kružnog oblika, umesto četvrtastih kakva su bila na konceptnom automobilu. 

Ipak, Honda e Prototype zadržala je neka avangardna rešenja poput kvaka koje se uvlače u vrata, a kamere su zamenile konvencionalne spoljne retorvizore, što je retkost za vozilo iz ovog segmenta.

Priključak za punjenje baterija smešten je ispod crnog poklopca na haubi automobila. 

Honda nije otkrila previše tehničkih detalja, osim da je e Prototype u stanju da pređe preko 200 km sa punim baterijama, a da se na brzom punjaču one mogu dopuniti do 80% kapaciteta u roku od 30 minuta. 

Kokpit ovog automobila karakteriše minimalistički i donekle retro dizajn sa dominantnim, ultra širokim digitalnim ekranom koji se prostire gotovo čitavom širinom komandne table.

Pored upravljanja mulitmedijalnim sistemom, ovaj displej igra i ulogu instrument table, a na njemu se može pratiti rad komponenti električnog pogona i stanje baterija. 

Proizvođač je ipak zadržao i neke tradicionalne komande. Na centralnoj konzoli ispod ekrana nalazi se grupa prekidača, kao i točkić za kontrolu jačine zvuka, dok su još niže smeštene komande klima-uređaja. 

Honda e Prototype imaće zvaničnu svetsku premijeru na predstojećem auto-salonu u Ženevi, kada će japanski proizvođač otkriti više detalja o ovom automobilu čija proizvodnja počinje tokom 2019. 

U videu koji sledi možete se detaljno upoznati sa ovim automobilom:

2024 © - Vesti online