Četvrtak 28.02.2019.
18:19
T. Barbulović - Vesti

Sveti Dimitrije okupio zemljake

T. Barbulović
Novokupljeni hram SPC

Novokupljeni hram najmlađe parohije u Britansko-skandinavskoj eparhiji u nedelju je osveštao vladika britansko-skandinavski Dositej, uz sasluženje protojereja Aleksandra Samardžića, ovdašnjeg paroha i protosinđela Metodija Lazića. Hram je u velikoj meri već renoviran, a preosvećeni vladika Dositej je odmah nakon kupovine crkve poklonio ikonostas koji je prethodno korišćen u Vekšeu i Helsingborgu, zatim časnu trpezu iz manastira Olofstrema, kao i žrtvenik iz Londona.

Ovaj važan dan, koji će ući u istoriju srpske zajednice u Danskoj, okupio je na liturgiji i proslavi veliki broj vernika iz cele zemlje, tako da su i crkva i svečana sala bili pretesni da prime sve vernike. Na primer, vernici iz parohije Svetog velikomučenika Georgija iz Kopenhagena doputovali su sa susednog ostrva, organizovano autobusom.

T. Barbulović
Pričešćivanje prisutnih vernika

Nakon liturgije vladika Dositej se obratio mnogobrojnim vernicima, pristupilo se sečenju slavskog kolača i podeljena je nafora. Drugi deo proslave ovog značajnog dana nastavljen je u svečanoj sali gde je priređen ručak. Pre ručka, prisutnima se obratio otac Aleksandar i zahvalio svima koji su na bilo koji način pomogli u kupovini i renoviranju ove srpske bogomolje, kao i Željko Savić, predsednik crkvenog odbora.

U svečanom delu nastupio je Srpski folklorni ansambl Opanak iz Kopenhagena, izvodeći splet igara iz Srbije. Program je nastavljen recitacijama i pesmama o Svetome Savi. Mališani iz parohije su dobili aplauz.

T. Barbulović
Folkloraši Opanka iz Kopenhagena

Zahvalnice najzaslužnijima

Na kraju, najzaslužnijima i onima koji su se najviše trudili, episkop Dositej je podelio zahvalnice.

Ovaj važan dan za SPC svojim prisustvom uveličao je i predstavnik Srpske ambasade u Kopenhagenu Dimitrije Zelenbaba, šef konzularnog odeljenja.

2019 © - Vesti online