Četvrtak 28.02.2019.
12:34
Vestionline

Poluidentični blizanci drugi put u svetu

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dečak i djevojčica, koji sada imaju četiri godine, iz Brizbejna u Australiji, identični su po majčinoj strani, ali dele samo deo očevog DNK, što ih svrstava negde između identičnih i blizanaca po ocu. Lekari kažu da je ovo izuzetno redak fenomen, a embrioni u ovakvim slučajevima često ne prežive.

Profesor Nikolas Fisk, koji je predvodio tim koji se brinuo o majci i deci u bolnici u Brizbejnu 2014. godine, rekao je da su lekari tokom rutinskog pregleda otkrili da je reč o poluidentičnim blizancima. Ovo je prvi put da su poluidentični blizanci identifikovani tokom trudnoće. 

Dvadesetosmogodišnjoj majci to je bila prva trudnoća, a deca su začeta prirodnim putem. 

Slučaj je objavljen u časopisu za medicinu "Nova Engleska" (The New England Journal of Medicine).

Identični blizanci su istog pola i dele iste gene i fizičke karakteristike.

Poluidentični blizanci se razvijaju kada se jedna neoplođena jajna ćelija deli pre oplodnje i tada je oplode dva odvojena spermatozoida.

Neidentični blizanci mogu da budu istog ili različitog pola i ne liče međusobno ništa više u odnosu na brata i sestru rođene sa vremenskim razmakom.

U ovom slučaju, došlo je do tri seta hromozoma, a ne standardno dva, i to jedan od majke a dva od oca. Blizanci u ovom slučaju obično ne prežive zbog tri seta hromozoma koji nisu kompatibilni sa životom.

2024 © - Vesti online