Petak 01.03.2019.
11:00
D. Timarac - Vesti

"Nasleđe" za buduće generacije

D. Timarac
 

Talentovani muzičari iz srpske zajednice Sidneja još jednom su oduševiliu publiku u Tumbalong parku. Iako zadovoljni prikazanim i ponosni na aplauze kojima su nagrađeni, Željko i "Nasleđe" već razmišljaju kako da ubuduće ljubiteljima srpske muzike prirede veće uživanje i povod za mnogo duže i veselije kolo.

- Uvek može bolje i to je ono čime se vodimo u našem stvaranju - istakao je Željko Glamočanin, zahvaljujući se na čestitkama za izvanredan nastup svoje grupe.

Željko je rođen sedamdesetih godina prošlog veka u Novom Sadu, a muzikom je profesionalno počeo da se bavi sa nepunih 16 godina.

Po dolasku u Australiju radio je kancelarijski posao koji ga nije privlačio i ubrzo se vratio svojoj prvoj ljubavi - muzici.

- Pre osam godina sam otvorio studio "ABC of Music" u Dabl Beju. Kao tvorac jedinstvenog sistema učenja gitare, basa, bubnjeva i muzike uopšte, postao sam priznat u istočnom delu Sidneja. Kažem to bez lažne skromnosti, a najbolja potvrda uspešnog rada je moja učenica koja je sada svetski priznata gitaristkinja, koja ima preko 300.000 pratilaca na Instagramu. Njeno ime je Taš Volf. Takođe, sinovi poznatog reditelja i producenta Džordža Milera (autor filmskog serijala Pobesneli Maks) bili su moji učenici, a stariji od njih dvojice ima bend s kojim uspešno svira po celoj Australiji - kaže Željko.

Kao posvećeni nastavnik muzike, Glamočanin sada radi na novom projektu na srpskom i na engleskom jeziku, pod nazivom "Mala škola rokenrola". Za kratko vreme, škola je ostvarila izvanredne rezultate i Sklopio je ugovor sa World Tower Centre Childcare, koji predviđa čak 52 nastupa za njegove učenike.

- "Baby Bantings" je prva prodavnica dečijih proizvoda sa kojom sam se dogovorio o prodaji moje knjige za decu na engleskom jeziku. Knjiga će se naći u prodaji za nekoliko dana, a u pregovorima sam sa još dvadesetak vrtića i mnogobrojnim knjižarama u Sidneju.

Željko dodaje i da mu je uspeh na muzičkom planu u Australiji počeo spontano, neposredno nakon što je 2012. godine dobio sina Petra, a sve je podignuto na još viši nivo kada je na svet došao i njegov drugi sin Vuk. U šali reče i da će uspeh svetskih razmera napraviti kada dobije i trećeg naslednika. A na pitanje o angažmanu u srpskoj zajednici u Sidneju, Željko s ponosom ističe grupu "Nasleđe".

- Treća velika stvar koja mi se dogodila na profesionalnom planu u Australiji je "Nasleđe". Počelo je tako što smo Damjan Marić, njegov otac Nikola i ja došli na ideju da napravimo dečiji bend. Mukotrpnim radom iz nedelje u nedelju, satima zajedničkog vežbanja i kroz nastupe u srpskoj zajednici i svirkama na internacionalnim festivalima, gde smo stekli visok status, "Nasleđe" je postalo veoma značajan deo muzičkog miljea, kako u srpskoj zajednici, tako i izvan nje. Jako sam ponosan na decu i znam da će ovaj projekat živeti dugo, nadam se i posle nas - priželjkuje muzički stvaralac Željko Glamočanin. 

D. Timarac
 

Prijatelji kao familija

Željko Glamočanin ne zaboravlja da istakne da je kroz stvaranje "Nasleđa", pored iskustva, stekao i veliki broj prijatelja.

- Na mnoge od njih gledam kao na moju familiju. Ako bi ih sve nabrajo, bio bi to dugačak spisak, ali ne mogu da ne pomenem Damjana i Marka Marića, Nikolu Tasića, Teodoru Đukic, Nikolu i Aleksa Đurića, Isidoru Kojić, Lazara i Miloša Mijatovića, Miju i Anu Radević, Aleksandra Stegnjaića, Andreja i Marka Lacmanovića... Neka mi ne zamere ostali, sigurno ću ih pomenuti ako dobijem narednu priliku da govorim za "Vesti" - s osmehom govori Željko.

Vreme za podmlađivanje

Na našu konstataciju da mladi muzičari "Nasleđa" polako postaju devojke za udaju i momci koji briju brkove, Željko nagoveštava da će grupa uskoro biti osvežena novim snagama.

- Sada je dobra prilika da nam se jave nova deca željna da nauče da sviraju razne instrumente i da podmladimo "Nasleđe". Sadašnji članovi koji su izrasli u sjajne muzičare uistinu više nisu klinci i već su sposobni da samostalno idu na nastupe sa solidnim repertoarom koji su uvežbali - kaže Glamočanin.

Svi koji imaju talentovanu decu i žele da oni postanu članovi "Nasleđa", mogu da se jave Željku putem emaila: info@abcofmusic.com.au.

2024 © - Vesti online