Sreda 27.02.2019.
19:54
Danas

Vučić nije očekivao da će zvanični Berlin podržati Kosovo

EPA/Clemens Bilan
Aleksandar Vučić i Angela Merkel

Oni su komentarisali Vučićevu jučerašnju izjavu da je "iznenađen i veoma razočaran" u šefa nemačke diplomatije Heika Masa da Nemačka "nastavlja da pruža podršku Kosovu i impresivnim kosovskim reformama".

Predsednik Srbije je, podsetimo, u ponedeljak posle susreta sa francuskom ministarkom za evropske poslove Natali Loazo u Beogradu poručio da izjavu šefa nemačke diplomatije "razume kao podršku čedu koje su izrodili sa Amerikancima".

Diplomate za Danas nezvanično kažu da nemački ministar spoljnih poslova "sigurno nije solirao", odnosno da je njegova izjava o podršci Kosovu i reformama koje sprovode kosovske vlasti "usaglašena sa kancelarkom Merkel i ostalim članovima nemačke vlade".

"Nije slučajno što je Mas baš sada poslao takvu poruku javnosti, kojom Nemačka cementira svoj stav o Kosovu, da nema promene granica Kosova. Tajming izjave je, takođe, indikativan, budući da se bliže izbori za Evropski parlament i Nemačka strahuje da bi u jednom političkom vakuumu do konstituisanja novih institucija EU Srbija mogla da se sa SAD dogovori o rešenju za Kosovo", ukazuju izvori Danasa iz diplomatskih krugova sa Zapada.

Prema tvrdnjama diplomata, predsednik Srbije se "duboko vezao" za "tim" nemačke kancelarke, što pokazuju i česte javne pohvale koje je u proteklom periodu izrekao na račun Angele Merkel, pa je zbog toga "vidno razočaran što nije dobio podršku Berlina za plan o podeli Kosova".

Pajtić: Zapad Vučiću toleriše apsolutizam

Bivši predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić ocenjuje za Danas da je Vučićeva ljutnja na Masa "čista mimikrija, namenjena unutrašnjoj upotrebi".

- Vučića Kosovo zanima samo kao sredstvo za održavanje apsolutne vlasti u Srbiji. Zapad mu toleriše apsolutizam, korupciju i gušenje medijskih sloboda, samo zato što računaju da će isporučiti nezavisnost Kosova, kao što im je obećao - kaže Pajtić.

2024 © - Vesti online