Sreda 27.02.2019.
19:30
Vestionline

Netanjahu Putinu: Izrael će nastaviti da gađa Siriju, ali i da izbegava rusku vojsku

EPA/Maxim Shemetov
Benjamin Netanjahu i Vladimir Putin u Moskvi

Netanjahu je, na početku razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom obećao da će sprečiti Iran da obezbedi trajno prisustvo u Siriji i dodao je da su Tel Aviv i Moskva prevazišli krizu u odnosima koja je bila izazvana obaranjem ruskog aviona Il-20 u Siriji, na jesen prošle godine.

Netanjahu je Putinu tokom sastanka rekao da su kontakti Izraela i Rusije sprečili sukob dve vojske i doprineli bezbednosti u regionu.

Današnja poseta izraelskog premijera Moskvi je prva nakon obaranja ruskog aviona Il-20 prošle godine, kada je poginulo 15 ruskih vojnika.

Putin je na početku susreta naglasio da je važno da se razgovara o situaciji u regionu i o bezbednosnim pitanjima. On je izjavio da razvoj situacije zahteva ključne konsultacije na visokom nivou. 

Moskva je igrala osetljivu diplomatsku igru održavanja prijateljskih odnosa sa Iranom i Izraelom. Rusija je prošlog leta potpisala sporazum sa Teheranom da svoje borce drži dalje od Golanske visoravni, kako bi se ublažila zabrinutost Izraela zbog prisustva Irana u Siriji.

Netanjahu je napomenuo da se sa Putinom sastao 11 puta od septembra 2015. godine i pohvalio način održavanja veza Rusije i Izraela. On je Putinu čestitao praznik vojske koji je Rusija obeležila proteklog vikenda i pozvao ga da prisustvuje otkrivanju spomenika u znak sećanja na nacističku opsadu Lenjingrada tokom Drugog svetskog rata, javio je AP.

- Nikad nećemo zaboraviti ulogu Rusije i Crvene armije u pobedi nad nacistima - rekao je Netanjahu.

Putin, koji je rođen u Lenjingradu (današnji Sankt Peterburg), prihvatio je poziv izraelskog premijera.

2024 © - Vesti online