Utorak 26.02.2019.
21:48
Radio Slobodna Evropa

Na pomolu nova kriza u Severnoj Makedoniji?

EPA/Georgi Licovski
 

Poslanici vladajuće većine tvrde da se radi o saradnji između VMRO DPMNE i DUI, koji su ranije bili partneri u vladi. Upućeni za sada naglašavaju da je moguće nekoliko opcija koje bi mogle biti u pozadini neuspeha Sobranja da donese odluku po pitanju zahteva suda o pritvoru Veljanoskog u vezi nasilja u parlamentu nad političkim protivnicima od 27. aprila 2017. godine.

Politički analitičar Alajdin Demiri kaže da se radi o isprepletenim interesima i pozicijama partije DUI - i sa VMRO DPMNE i sa SDSM. Ovo je "providni scenario" u kome se, dodaje Demiri, veštački zatežu odnosi između vladinih partnera iz dva razloga.

Prvi, smatra on, je da se zaboravi na nedostatke njihovog vladanja, a drugi je insistiranje DUI da ne bude prevremenih parlamentarnih izbora zajedno sa predsedničkim u aprilu, kao što priželjkuje SDSM. Ali, Demiri ne isključuje mogućnost da se radi o sprezi partije Ahmetija sa ranijim partnerima iz VMRO DPMNE.

- U igri je i strah, da se napravi da je očito da ima pretnji iz VMRO DPMNE da se ne čačkaju dosijea i zbog toga se taktizira - ističe Demiri.

Parlamentarna komisija je u toku vikenda razmatrala zahtev suda da se oduzme poslanički imunitet nekadašnjem predsedniku Sobranja Trajku Veljanoskom zbog navodne umešanosti u događaje 27. aprila 2017. godine, ali prilikom glasanja rezultat je bio 4 prema 4.

Zatim je i parlament raspravljao o ovom pitanju, ali na kraju posle ponoći predsednik Sobranja Talat Džaferi prekinuo je sednicu bez donesene odluke.

Ponedeljak i utorak protiču u optužbama između partija i spekulacijama u javnosti o mogućim dogovorima i razlozima zbog kojih bi moglo doći do takvih dogovora.

2024 © - Vesti online