Utorak 26.02.2019.
21:28
aljazeera.net

Maduro preti: Uhapsiću Gaida!

Tanjug/AP
Huan Gaido

Venecuelanski vođa opozicije Huan Gaido mogao bi da bude uhapšen kad i ako se vrati u svoju zemlju iz posete Kolumbiji, nagovestio je predsednik Maduro u intervjuu za ABC News.

Vrhovni sud Venecuele zabranio je Gaidu da putuje u inostranstvo u januaru. Zabrana je na snazi dok je on pod istragom zbog, po rečima državnog tužioca Tareka Vilijama Saba, "ozbiljnih krivičnih dela povrede ustavnog poretka".

Uprkos tome, Gaido je otputovao u kolumbijski pogranični grad Kukutu tokom vikenda kako bi nadgledao dostavljanje humanitarne pomoći Venecueli, što su sprečili venecuelanski vojnici ispaljivanjem gumenih metaka i bacanjem suzavca.

Maduro tvrdi da je humanitarna pomoć sa Zapada samo paravan SAD da vojno intervenišu u njegovoj zemlji i svrgnu ga sa vlasti.

Gaido je nakon KuKute otputovao u kolumbijsku prestonicu Bogotu na sastanak Grupe Lima, čije su ga zemlje članice priznale za privremenog predsednika Venecuele.

Kolumbijskim medijima je rekao da će se uskoro vratiti u Venecuelu, ali je Maduro upozorio da će tada morati da odgovara pred sudom.

2024 © - Vesti online