Utorak 26.02.2019.
16:01
Vestionline

Haradinaj: Putin planira da otvori pitanje granica na Balkanu

EPA/Alexander Zemlianichenko/Pool
Predsednik Rusije Vladimir Putin

On je ponovio da nametnute sto posto uvećane takse na robu iz Srbije neće biti ukinute dok na stolu ne bude video odluku Beograda o priznanju nezavisnog Kosova. Kako je prenela prištinska Koha, Haradinaj je rekao da je dijalog do sada korišćen da bi se naškodilo Kosovu. 

- Ne želimo štetu od dijaloga. Vratićemo dijalog bez povezivanja tog procesa sa ukidanjem taksi, kako bismo postigli sveobuhvatni sporazum. Ali ne kao dogovor zasnovan na promenama granica i teritorija - rekao je Haradinaj novinarima nakon sednice vlade.

On tvrdi da je otvaranje ovog pitanja plan Rusije i njenog predsednika Vladimira Putina. Prema njegovim rečima, niko neće uspeti u tome, jer bi to, kaže, značilo tragediju za region. 

Govoreći o "granici" Kosova i Srbije, Haradinaj kaže da je ona duga 381 km i da nije menjana još iz vremena bivše Jugoslavije. Ta granica je, kaže, potvrđena i odlukom Međunarodnog suda. 

- Mi imamo kosovsko-srpsku granicu. Takođe treba da je poštuje i Srbija - rekao je Haradinaj. 

Dodao je da ne zna šta hoće kosovski predsednik Hašim Tači kada govori o tzv. Preševskoj dolini i ističe da Priština nema teritorijalnih pretenzija niti je spremna da prihvati priznanje kosovske nezavisnosti u zamenu za teritoriju. 

- Ako je to cena, priznanje nam ne treba. Još uvek možemo da čekamo. Možemo i bez dogovora - kazao je Haradinaj, piše Koha. 

2024 © - Vesti online