Utorak 26.02.2019.
14:56
Vestionline

Teofil Pančić i Bašta fest dobitnici nagrada Fondacije "Tanja Petrović"

youtube.com/istinomer
Teofil Pančić

Upravni odbor ovako obrazlaže izbor Teofila Pančića: "Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo"

Za Pančića je kultura, kako se ističe, polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. 

"On govori kao što i piše - jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude hteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima", navedeno je u obrazloženju. 

Specijalnu plaketu za entuzijazam Fondacija, zbog izuzetnog angažmana i kvalitetnog programa, ove godine dodeljuje mladim organizatorima "Bašta festa" u Bajinoj Bašti. 

facebook.com
 
 

Šta je Bašta fest?

"Bašta fest" je internacionalni festival kratkog igranog filma, koja se održava svakog prvog vikenda u julu i traje četiri dana. Glavni program ovog festivala je takmičarskog karaktera i njihovu organizaciju vode selektori festivala, reditelj Nikola Ljuca i umetnička direktorka Maja Šuša. Za izbor nagrađenih učenika zadužen je tročlani žiri Bašta festa koji čine afirmisani autori i umetnici iz oblasti filma.

Nagrade, statuete u obliku šišarke, dodeljuju se za: najbolji film u celini (Zlatna imaginacija), najbolju režiju (Zlatna indikacija), najbolju mušku i žensku ulogu (Zlatna interpretacija), najbolji scenario (Zlatna inspiracija), kao i dve specijalne nagrade. 

"Bašta fest" dodeljuje i nagradu "Baš ta čast" za izuzetan doprinos u promociji Bajine Bašte i čitave regije.

Sve projekcije na "Bašta festu" su besplatne i veći deo filmskog programa održava se u noćnim časovima, pod vedrim nebom, a trenutno postoje tri lokacije: park "Borići", jezero Perućac i bioskop "Vlaja".

Promo
Bašta fest: Bioskopsko platno pod vesdrim nebom

Fondacija "Tanja Petrović"

Fondacija "Tanja Petrović" osnovana je u znak sećanja na prerano preminulu Tanju Petrović, koja je kao novinar, urednik i autor u redakcijama kulture, izdavačkim kućama i kao gradski sekretar za kulturu, svoj profesionalni život posvetila ovoj oblasti i njenom medijskom promovisanju. 

Dosadašnji laureati su filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije "Trezor" Bojana Andrić, novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica. 

Nagrada se biti uručena 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci.

2024 © - Vesti online