Da se još hrabrije bore

D. N. Petrović
Ćerkica sve na svetu: Atifa Ljajić sa Alinom

Prilog od 50 evra Atifi i njenoj ćerki Alini poslala je porodica Milovanović iz Minhena, koja je hrabroj Novopazarki poželela da uskoro dočeka penziju, da se izbori sa svim nedaćama i da Alini omogući što lepše detinjstvo. Atifa je dobila i namirnice u vrednosti od 30 evra koje joj je poslao naš čitalac Omer Jusufović iz Austrije.

"Ovo je samo za "pola kirije", potrudićemo se da vam sledeći put pomognemo znatno izdašnije" - stoji, između ostalog, u poruci porodice Milovanović.

Pored Atife, nevoljnicima iz ovog kraja Milovanovići su uputili još 150 evra. Za Bajru Suljović 100 evra, a za Mihriju Murić 50 evra.

- Meni i Alini svaki evro zlata vredi, jer se i bukvalno borimo za goli opstanak. Samo za kiriju i grejanje mesečno nam je potrebno 150 evra, još 50 evra za struju i komunalije, o ostalom da ne govorimo. Tek za dve godine dočekaću penziju, biće mala, ali će nam i te kako značiti. Do tada, boriću se kako znam i umem i nadam se izdržaću. Hvala mnogo porodici Milovanović, želim im sve najbolje! - ističe Atifa, koja na papiru nije samohrana majka, ali u stvarnosti jeste, jer suprug Šerif Nokić (72) samo povremeno navrati i zbog godina i bolesti ne može da im pomogne.

Deo donacije porodice Milovanović od 100 evra uručen je i Novopazarki Bajri Suljović.

Samohranoj majci, koja je 25 godina sama i bez ikakvih primanja živi u podstanarskoj sobici na periferiji grada i brine o teško bolesnoj i nepokretnoj ćerki Arijeti.

I Bajra je dobila namirnice u vrednosti od 30 evra, deo donacije Omera Jusufovića iz Austrije.
- Sve što dobijem uglavnom trošim za kiriju, ogrev, struju, namirnice i lečenje. Arijeta je od rođenja na lekovima, a i moje zdravstveno stanje se drastično pogoršalo. Da nije pomoći dobrih ljudi iz Novog Pazara, okoline i donacija iz naše dijaspore, mahom dobrotvora koji su o našoj zloj sudbini sve saznali iz tekstova u "Vestima", ne bismo mogle da preživimo. Do pre pet godina, kada smo primile prvu donaciju iz inostranstva, nismo mogle ni drva da kupimo, sada je mnogo bolje - ističe Bajra i dodaje:

- Neizmerno sam zahvalna svim našim dobrotvorima, a posebno porodici Milovanović. Želim im svaku sreću i zdravlje. Nadam se da će Bog nagraditi njihovu dobrotu i da će uvek biti u prilici da pomognu nesrećnima, bolesnima i siromašnima.

Još 50 evra od porodice Milovanović i 30 evra (u namirnicama) od Omera Jusufovića, dobila je i Mihrija Murić, samohrana majka Ernesa (16) i Enesa (14) iz zabitog sela Stup kod Rožaja. Zbog snega i izuzetno hladnog vremena, Mihrija nije mogla da dođe u Novi Pazar po donaciju, niti smo mi mogli da joj lično uručimo novac u njenom selu. Dogovor je pao da joj autobusom pošaljemo tri džaka brašna i paket zejtina, koje je Mihrija sačekala na graničnom prelazu Dračenovac (između Srbije i Crne Gore), a potom na leđima (jedan po jedan) iznela do svoje kuće u brdima iznad prelaza. Telefonom nam se zahvalila na pomoći uz molbu da porodici Milovanović prenesemo pozdrave i neizmernu zahvalnost.

Dar prezimenjakinje

Na kućnu adresu Vukomira Tomovića, samohranog oca iz Novog Pazara koji sam brine o nepokretnim sinovima Ivanu i Predragu je, takođe, stigla pomoć od 50 evra. Donaciju Vukomiru, Ivanu i Peđi poslala je naša čitateljka Marija Tomović iz Nemačke (okolina Hamburga), koja je glavi porodice poželela da što duže poživi i da ga zdravlje služi kako bi mogao da brine o svojim sinovima.
- Hvala Mariji od srca. I mi se skoro svakodnevno hvatamo za slamku, pa nam je svaki evro velik i vredan kao kuća. Trenutno nam najveći problem stvara nedostatak invalidskih kolica, jer jedna (dotrajala) koja imamo, dele Ivan i Predrag, a to često bude veoma komplikovano, jer obojica ne mogu na noge, a od države druga ne možemo da dobijemo - priča Vukomir.

D. N. Petrović
Ne libi se ni najtežeg posla: Mihrija Murić sa sinom

Neumorna u dobrim delima

U međuvremenu, za hrabru Mihriju Murić, posredstvom naše sidnejske Redakcije, stigao je i jedan dar iz daleke Australije. Reč je o novoj donaciji od 300 dolara naše verne čitateljke Baka Ane iz Kanbere, koja je već u velikoj meri dobrim delima mnoge ugrožene zemljake usrećila, utešila i osnažila za dalju borbu kroz život. Kao i uvek, i ovaj dar ćemo čim pre proslediti do Mihrije, žene koja se sa velikom požrtvovanošću, snagom i vrednoćom bori za opstanak na opusteloj planini i daje sve od sebe da sinove izvede na pravi put.

POZIV DONATORIMA

Ako želite da se uključite u neku od akcija Humanitarnog mosta, javite se na mejl adresu: hmost@frvesti.com. Dobićete adresu i broj telefona porodice kojoj želite da pomognete i dogovoriti se sa njima o načinu dostave donacije. Informacije možete da dobijete i od novinara Humanitarnog mosta na: +381 11 31 93 771 i +381 11 31 90 924.

2024 © - Vesti online