Ponedeljak 25.02.2019.
23:38
mondo.rs

Ukrajina zabranila pevačici da nastupa na Eurosongu!

Youtube/Telekanal STB
 

Pevačica Ana Korsun pobedila je na ukrajinskom izboru za predstavnika na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije. Pevačica koja se predstavlja pod umetničkim imenom Maruv, stala je na binu, otpevala, žiri i publika su glasali i proglašena je za predstavnicu Ukrajine na ovogodišnjem takmičenju.

Ali, ubrzo po proglašenju "otkriveno je" da pevačica nastupa i u Rusiji. Ukrajinski nacionalni servis joj je ponudio "evrovizijski ugovor" po kojem bi joj privremeno bilo zabranjeno nastupanje u Rusiji - tačnije, Maruv je uslovljena da će ići na Eurosong samo ukoliko otkaže ranije zakazane nastupe.

Maruv je navodno izjavila da je bila spremna da otkaže nastupe u Rusiji i rekla da nije posetila Krim od 2014. godine niti prekršila nijedan ukrajinski zakon. Bila je spremna i da plati troškove puta u Izrael, ali i da je "naterana da odustane" - po ugovoru koji joj je ponudila Nacionalna televizije, zabranjeno joj je da improvizuje na sceni - kazna je 74.000 dolara i zabranjena joj je komunikacija s novinarima.

"Ništa nisam dobila zauzvrat od njih - ni finansijsku pomoć, ni organizaciju, internacionalnu promociju, vizu... Pod pritiskom sam i jasno mi je da neko ne želi da predstavljam svoju zemlju", piše portal 112 international.

Ubrzo se oglasila na društvenim mrežama i objasnila da je rekla "njet".

"Bila sam na sastanku s javnim servisom i nismo se dogovorili. Kada su me pozvali da učestvujem na izboru pristala sam, pobedila i bila spremna s velikim ponosom da predstavljam svoju zemlju. Ali, zabrana koncerata u Rusiji nije bila opcija iz principa. Moj nastup nije promocija političara. Ja sam pevačica, ne šišmiš u političkoj areni. Želim kreativnost bez cenzure", napisala je ona.

Za sada, Ukrajina je bez predstavnika.

Ukrajinski javni servis je izdao saopštenje u kojem stoji da "nisu našli zajednički jezik sa pevačicom koja je trebalo da predstavlja zemlju i njene vrednosti", ali i navela da je emiter dužan da obezbedi da takmičenje ne bude politički obojeno, što "nije slučaj u ovogodišnjoj selekciji".

2024 © - Vesti online