Ponedeljak 25.02.2019.
21:06
Vestionline

Oskar 2019. pun iznenađenja: "Zelena knjiga" najbolji film" (VIDEO)

EPA/Etienne Laurent
Dobitnici za najbolja glumačka ostvarenja: Rami Malek, Olivija Kolman, Redžina King i Maheršala Ali

"Napravili smo ovaj film sa ljubavlju, nežnošću i poštovanjem. Čitava priča ovog filma je o ljubavi. Sve je počelo od Viga Mortensena i bez njega ne bismo imali ovo ostvarenje", istakli su producenti filma "Zelena karta" Džim Burk, Čarls Vesler, Brajan Kari, Piter Fereli i Nik Valjenoga. 

Meksički reditelj Alfonso Kuaron, koji je već osvojio Oskara za najbolju režiju 2014. za ostvarenje "Gravitacija", i ove godine je dobio nagradu u istoj kategoriji za film "Roma". Film je dobio i Oskara za najbolji strani film.

Još jedan pobednik večeri je film "Bohemian Rhapsody" (Boemska rapsodija), biografija o pevaču Frediju Merkjuriju iz grupe "Kvin" (Queen) čiji lik igra Rami Malek, koji je dobio Oskara za najboljeg glumca. Film i Malek su ranije osvojili Zlatni globus. 

Malek je rekao da nije bilo lako igrati Merkjurija, "homoseksualca i imigranta" i dodao da je i sam imigrant jer su mu roditelji Egipćani koji su se preselili u Kaliforniju.

Najbolja glumica je Olivija Kolman za ulogu u "The Favourite" (Miljenica), iako je glavni favorit za Oskara u toj kategoriji bila Glen Klouz (71) za "The Wife". Glumica je sedam puta nominovana za Oskara. 

"Nadam se da moja deca na TV-u ovo gledaju, pošto se neće desiti ponovo", kroz suze i osmeh se našalila Engleskinja.

U kategorijama najboljeg glumca i glumice u sporednim ulogama nagrade su ove godine dobili Maheršala Ali za "Zelenu knjigu" i Redžina King za "If Beale Street Could Talk". Maheršala Ali je pre dve godine dobio Oskara u istoj kategoriji za film "Moonlight" (Mesečina). 

Reditelj Spajk Li dobio je Oskara za najbolje adaptirani scenario za film "BlacKkKlansman". Li je 2015. godine dobio Oskara za životno delo, ali mu je ovogodišnja nagrada prva u takmičarskom delu.

Film "A Star Is Born" (Zvezda je rođena), sa Ledi Gagom i Bredlijem Kuperom koji je nominovan u nekoliko kategorija, dobio je Oskara za originalnu pesmu "Shallow". 

Dodelu Oskara u Dolbi teatru obeležio je duet pevačice i glumca koji su tu baladu izveli uživo.
Nagrada za najbolju sporednu žensku ulogu, prema mišljenju članova Akademije za film i nauku, dodeljena je Redžini King za sporednu ulogu u ostvarenju "If Beale Street Could Talk". 

Ceremonija je prvi put od 1989. godine održana bez voditelja. Dodelom Oskara završena je sezona dodela filmskih nagrada u svetu. 

2024 © - Vesti online