Utorak 26.02.2019.
04:30
Telegraf.rs, Vestionline

Evo koliko tačno mora da vam traje letnji odmor - da biste se zaista odmorili

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Istraživači sa Univerziteta "Radboud" u Nijmegenu, Holandija, su pokušali da istraže efekte i uticaj dužine odmora na zdravlje i dobrobit čoveka.  Dakle, koja je idealna dužina odmora?

Naučnici kažu da odmor treba da traje duže od osam dana. Međutim, postoji zanimljiva tačka o učestalosti naših odmora. Evo zašto...

U studiji su učestvovala 54 učesnika, koji su imali prosečnu starost od 42,5 godina i svi su bili zaposleni. Ovo istraživanje se fokusiralo na duži odmor, u rasponu od 15 do 34 dana, sa prosekom od 23 dana. Naučnici su pregledali psihološke procese koji su povezani sa dugim odlaskom sa posla i kako su se učesnici eksperimenta zdravlje osećali tokom i nakon odmora.

Učesnici su pre, tri ili četiri puta tokom i pet puta posle odmora, ocenili svoje zdravlje i blagostanje, na osnovu šest faktora: zdravstvenog stanja, umora, zadovoljstva, raspoloženja, napetosti i nivoa energije.

Rezultati:

U eksperimentu je utvrđeno da se zdravlje i blagostanje brzo povećavaju tokom odmora, a da je osmog dana vrhunac. Međutim, u roku od jedne nedelje od povratka na posao, zdravlje i blagostanje su se vratili na početni nivo.

U zaključku, autori studije su napisali: "Zdravlje i blagostanje su poboljšani tokom dugih letnjih odmora, ali ovaj pozitivan efekat je bio kratkotrajan. Iskustva za odmor, posebno zadovoljstvo, opuštanje, savoranje i kontrola, čini se posebno važnim za snagu i upornost odmora (nakon) efekata.

Koliko dugo onda treba da traje odmor?

Prema autorima studije, "sadašnja studija doprinosi razumevanju dugoročnog oporavka: česti odomori mogu biti važni za očuvanje zdravlja i blagostanja". Zaključak studije je da dužine odmora ne utiče na zdravlje i blagostanje, već koliko često idete na odmor.

Ako želite da izvučete maksimum od vašeg odmora i da se stvarno osetite opušteno i podlmlađeno, pokušajte da napravite odmor duži od osam dana i ispunite svoje vreme prijatnim i opuštajućim aktivnostima kako biste poboljšali svoje zdravlje i blagostanje.

2024 © - Vesti online