Ponedeljak 25.02.2019.
21:36
T. Barbulović - Vesti

Knjige povezuju narode

T. Barbulović
Ambasadorka Jasmina Mitrović Marić sa gostima

Mnogobrojni ambasadori, akreditovani u Kopenhagenu, poklonili su knjige na svom maternjem jeziku i tako stvorili jedinstvenu višejezičnu kolekciju knjiga kao simbol poštovanja različitih kultura i jezika.

Ideja je potekla od ambasadorke Republike Srbije Jasmine Mitrović Marić koja je pozdravila goste i zahvalila se na odzivu svojih kolega i podršci koju su ukazali novoosnovanoj diplomatskoj biblioteci.

Na samom početku je srpsku himnu "Bože pravde" i dansku "Ima jedna divna zemlja" uživo otpevala Aleksandra Tolmačev, u pratnji violinistkinje Danice Ivković.

Ovom prilikom otvorena je i izložba "Beograd - Kopenhagen, 102 godine diplomatskih odnosa" koju su priredili Arhivi Srbije i Jugoslavije iz Beograda, kao i ambasada Kraljevine Danske u Srbiji i Republike Srbije u Danskoj.

Veliki kuriozitete je original dokumenta iz 1909. godine između Kraljevine Srbije i Kraljevine Danske koji je, u čast jubileja dveju država i nacionalnog dana Srbije, izložio Kraljevski državni arhiv.

Zbog svoje izuzetne vrednosti, original je izložen samo na dan otvaranja izložbe kao poseban artefakt u čast Nacionalnog dana Republike Srbije.

Izložba do 14. marta

O značaju početka drugog veka diplomatskih odnosa dveju država govorili su biši istraživač Kraljevskog državnog arhiva Sten Anderson i istoričar, ekspert za Balkan Karsten Fledelijus. Goste su pozdravili direktor Univerzitetske biblioteke Hans Kristijan Mikelsen, slavista i ambasadorka Srbije Jasmina Mitrović Marić. Postavka će biti dostupna javnosti do 14. marta.

2024 © - Vesti online