Utorak 26.02.2019.
00:11
Đ. Barović - Vesti

Evropa na putu džihada

M. Karović
Dževad Galijašević

"Nevidljivi" teroristi

Komentarišući informaciju Dragana Mektića, ministra bezbednosti BiH da su u migrantskom talasu na ovu državu otkrivena i šestorica ljudi koji se povezuju sa terorističkim organizacijama, Galijašević tvrdi da je broj lažnih migranata - bivših boraca ID u Bosni daleko veći, ali je namerno "nevidljiv" za institucije u ovoj državi.

- Ta šestorica su i locirana zato što ne pripadaju onim radikalnim frakcijama koje su pod direktnom kontrolom zapadnih obaveštajnih službi i Turske. Šta ćemo sa svim onim pridošlim pristalicama oba Nusra fronta i HTS (Hajat tahrir ašam) koalicije koji su već stigli u Bosnu i niko ih ne dira? - pita Galijašević.

On takođe tvrdi da će ti islamisti u geopolitičkim igrama Zapada i Turske biti iskorišćeni da prostor Balkana pretvore u novi vojni poligon preko koga će s jedne strane uvek plašiti "zapadnu civilizaciju", a s druge biti oruđe u slabljenju ruskog uticaja.

- Direktno kontrolišući migrantsku krizu, Turska poslednjih godina smišljeno sprovodi "verski inženjering", tempirajući u obimu i meri kada joj odgovora, pokret muslimana ka zapadnoj Evropi - tvrdi Galijašević i dodaje da je jasan dokaz za ovu tvrdnju činjenica da institucije u BiH nikada nisu pokazale ozbiljnu volju da se suoče sa tim probemom.

Kao argument on pominje slučaj Nusreta Imamovića, jednog od komandanata ID.
- On je proglašen za jednu od najvećih bezbednosnih pretnji u svetu, a istovremeno Bosna protiv njega nikada nije raspisala crvenu, već samo plavu Interpolovu poternicu i to bez fotografije. Od oko 300 državljana BiH koji su i dalje u Siriji, samo je 21 osoba na crvenoj poternici, još 90 je na plavim, a ostali se verovatno vode da su na "turističkom putovanju" - ističe Galijašević.

Gde su nestali vojnici ID?

I Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbednosti iz Banjaluke smatra da zapadne sile pokušavaju da prostor Balkana nametnu kao potencijalno novo ratište Islamske države.

- Ne zaboravimo da američki geostratezi prostor Balkana gledaju kao deo celine sa severom Afrike i Bliskim istokom. Kad pratite šta se sve dešava, na pomalo zaboravljenom ratištu u Siriji, shvatite da nemamo razloga da budemo bezbrižni - upozorava Ćeranić.

On navodi je u priči o broju terorista unutar migrantskih tokova više "retorička nego realna dilema".
- Logično je pitanje šta se dogodilo sa čitavim jedinicama Islamske države i Al Kaide, koji su poraženi na Bliskom istoku. Gde su se izgubili svi ti vojnici? - pita Ćeranić i odgovara da najveći deo migranata upravo čine bivši vojnici, a da je veliko pitanje kako će se ponašati.
- Da li će se okrenuti nekom drugom, mirnodopskom načinu života, ili će u nekom momentu, na dati signal, reagovati i pokrenuti svoju borbu na drugim lokacijama, ne znamo. Možemo samo da strepimo i nadamo se da će službe bezbednosti svojski raditi svoj posao - navodi Ćeranić.

Licemerje Zapada

Predrag Ćeranić sumnja u ozbiljnost zapadnih sila da u potpunosti unište Islamsku državu jer, kako tvrdi, na delu pokazuju da rade nešto sasvim drugo.
- Da to zaista žele, zar bi im dozvolili da se ovako lako prebacuju u Albaniju, tamo nastave obuku i idu dalje preko Kosova i Crne Gore? - kaže Ćeranić i dodaje da se iz te činjenice lako izvlači zaključak ko je i iz kog interesa stvorio Islamsku državu unutar tada suverene Sirije.
- Sve do momenta dok se Rusi nisu direktno uključili, oni su pretili da zauzmu i Damask. Bez uticaja geopolitičkih interesa određenih zemalja i naftnih kompanija, ništa se ne bi dogodilo. Ne bi ni nastala ta tzv. Islamska država da nije bilo tog ekonomskog interesa - ocenjuje sagovornik Sputnjika.

Migrantska ruta

Prema tvrdnjama aktuelnog ministra MUP BiH, šestorica terorista su "izolovana", a Mektić je izrazio strahovanje i da će mnogi od 70.000 migranata koji se trenutno nalaze u Grčkoj, a kreću se prema zemljama Evropske unije, odabrati rutu preko Zapadnog Balkana.
Galijašević kaže da je reč o opasnom planu "kolonizacije" Balkana.
- Ko može poverovati da neko želi da stigne u Evropsku uniju, ali tako što će prvo proći kroz jednu njenu članicu, Grčku, zatim drugu - Bugarsku, da bi do cilja stigao preko "slepe ulice", što je Bosna u svakom smislu - tvrdi Galijašević.

2024 © - Vesti online