Ponedeljak 25.02.2019.
11:35
RSE

Kako izgleda život u jednom od najzloglasnijih ženskih zatvora u Rusiji

Vesti
Foto: Ilustracija

Kako piše Radio Slobodna Evropa(RSE), zatvor je toliko ozloglašen da žene osuđene na kaznu u njemu često preduzimaju ekstremne mere da ga izbegnu, uključujući sečenje vena. I članica grupe Pussy Riot Nadežda Tolokonikova je rekla da je reputacija zatvora IK-14 poznata širom Rusije.

- Kako kažu zatvorenice "Ko nije robijao u Mordoviji, taj uopšte nije robijao" - rekla je Tolokonikova, koja je služila kaznu u tom zavodu 2013.

U pismu objavljenom u septembru 2013. Tolokonikova se žalila na ropske uslove u zatvoru, kao i na zlostavljanja s kojima su suočene zatvorenice. Ona je napisala da su žene primorane da rade 16 ili 17 sati dnevno s jednim slobodnim danom svakih osam nedelja.

Njeno iskustvo u zatvoru je bilo takvo da je Tolokonikova povela kampanju za prava zatvorenika kada je oslobođena amnestijom u decembru 2013.

Prema poslednjim zvaničnim podacima, 557.684 osobe su zatvorene u ruskim popravnim zavodima. Od toga su 44.474 žene.

Više od šest godina pošto je Tolokonikova napisala svoje pismo, Federalna služba za izvršenje kazni (FSIN) priznala je da je ona "u pravu", rekao je zamenik direktora FSIN-a Valeri Maksimenko.

Maksimenko je 24. decembra objavio da je FSIN tražio da tužilaštvo otvori krivičnu istragu o navodima o ropskim uslovima u zatvoru u Mordoviji. Direktor zatvora IK-14 Jurij Kuprijanov je otpušten zajedno s drugim zvaničnicima, rekao je Maksimenko.

Kuprijanov je primoravao zatvorenice da šiju odeću za njega, njegovu rodbinu, prijatelje i poslovne saradnike, objasnio je Maksimenko.

Neke od zatvorenica koje su služile kaznu u IK-14 o svom iskustvu u njemu govorile su za Tatar-baškir servis Radija Slobodna Evropa.

Sve samo da se ne završi u Mordoviji

Gelena Aleksejeva, bivša zamenica ministra za investicije u oblasti Saratov, osuđena je 2013. na tri i po godine zatvora zbog saučesništva u davanju mita. Između marta 2014. i maja 2015, Aleksejeva je služila deo kazne u IK-14 u Mordoviji.

Aleksejeva je rekla da je toliko užasno biti poslat tamo da žene preduzimaju ekstremne mere da ga izbegnu.

- Kada devojke saznaju da idu u Mordoviju, seku vene, rade sve moguće: razbolevaju se, gutaju eksere, samo da ne moraju da idu tamo. Njegova reputacija je poznata, posebno posle pisma Nade Tolokonikove - rekla je Aleksejeva za RSE.

Aleksejeva je izabrana da radi u radionici za šivenje, da seče tkanine.

- Sekač neprestano reže tkaninu po liniji iscrtanoj kredom. Ne dao Bog, ako sekač reže nepravilno (ne po liniji), onda je uništeno svih 100 rezova. Mogu reći da sekač reže prste, odseca, krv teče. To je definitivno nebezbedno, potrebna je neka obuka. Spasile su me same zatvorenice - objasnila je Aleksejeva.

Mačiće bacaju u kotlarnice

Aleksejeva, kao i druge, kaže da su uslovi u zavodu skroz srednjevekovni.

"Miševi su živeli s nama. Pacovi su živeli s nama u proizvodnoj zoni. Pre ulaska u toalet, morali ste da udarite - postojala je posebna motka za to. Da biste rasterali pacove, shvatate", priseća se Aleksejeva, dodajući da su mačke držane da bi hvatale glodare.

Ali kako su se mačke razmnožavale, zatvor je smislio okrutan način da smanji njihov broj.

- Njih (mačiće) bi sakupljali u džakove i spaljivali u kotlarnici - rekla je Aleksejeva, objasnivši da su mačke korišćene kao neka vrsta monete sa zatvorenicama.

- Za zatvorenice nije bilo ništa milije od tih mačića i mačaka. Ali takođe su se koristili za kažnjavanje. Tako, ako biste loše šili, spalili bi vam mačke! Oni ne kažnjavaju jednu ili dve - kažnjavaju celu brigadu - rekla je Aleksejeva.

Dobrodošli u pakao

Kada je Veronika Kras ušla u zatvor IK-14 u ruskoj oblasti Mordovija, nekoliko reči naškrabanih na zidu ulaza privuklo je njenu pažnju.

- Na ulazu u IK-14 stoji natpis "Dobrodošli u pakao". Kada neko uđe u koloniju, u dvorištu je red. Sve viču 'Stiglo sveže meso'. Zatvorenice naravno reaguju na to - uplašene su - rekla je Kras za RSE.

U aprilu 2014. Kras je osuđena na pet godina zatvora pošto je proglašena krivom zbog droge i pljačke. Odslužila je deo kazne u zatvoru u Mordoviji od oktobra 2014. do marta 2017. Imala je 41 godinu kada je zatvorena u IK-14. Kras je objasnila da do poslednjeg trenutka nije znala da ide u zatvor IK-14.

- Pošto se izrekne kazna sve se plaše da će završiti u Mordoviji. Sede u ćeliji i nervozno čekaju. Na kraju, prilično neočekivano usred noći, odvode ljude - rekla je Kras. "Probuđena sam u ponoć i rekli su mi da treba da se spremim da odem za 40 minuta. Kada sam izlazila, pitala sam gde idem. Niko mi nije odgovorio. Tokom puta niko ne odgovara ni na jedno vaše pitanje."

Kao i druge, Kras se žalila da su uslovi u radionici za šivenje neizdrživi, sa stalnim povećavanjem dnevnih kvota. Kras kaže da se jednom požalila zatvorskoj upravi da ne može da ispuni svoje kvote za šivenje, što je bila greška koju je brzo shvatila.

"Rekli su mi da ću ako ne sašijem koliko treba - a bilo je minus 20 napolju - morati da stojim na 'mestu' napolju. To znači da se uveče posle posla ne možete vratiti u baraku".

Prepiranje s upravom je samo bacilo Kras u samicu na nekoliko dana.

Pretučene žene preklinju za pomoć

Jelena Fedorova je kažnjena sa 12 godina zatvora pošto je osuđena za ubistvo kada je imala 20 godina. Deo kazne je od juna 2007. do aprila 2016. odslužila u zatvoru IK-14.

Fedorova je brzo prebačena da radi u medicinskoj jedinici. Prvobitno joj je laknulo što je izbegla strahote radionice, ali Fedorova kaže da je videla "zaista strašne stvari".

- Više puta sam videla pretučene žene - mlade i stare. Plakale su, preklinjale za pomoć. Otišla sam kod Jurija Kuprijanova da okončam tu ludost - da se zaustave premlaćivanja i poštuje zakon - prisetila se Federova.

Na kraju se obratila nezavisnim medijima i nevladinim organizacijama sa šokantnim detaljima šta se dešava u zatvoru. Krivična istraga je otvorena, ali je brzo zatvorena pošto je Fedorova odbila da iznese imena svedoka.

- Plašile su se da ponovo govore, strahujući da će sada biti ubijene - tvrdi Fedorova.

Sudbina 21-godišnje HIV pozitivne zatvorenice Lene i dalje proganja Fedorovu.

- Umrla je na mojim rukama 13. jula 2013. Bila je zaista mlada devojka koja je, uprkos dijagnozi, mogla živeti dugo i srećno. Imala je samo 40 dana do izlaska. Borili smo se dva sata da spasimo Lenin život, dok je njeno srce još kucalo - rekla je Fedorova.

"Dva dana pre nego što je umrla, Lena je posrćući došla u medicinsko odeljenje, kao da je bila pijana. Imala je modrice po celom telu. Tukli su je zato što je otišla na ARV terapiju (antiretroviralnu terapiju) i nije mogla da šije koliko je htela šefica radionice".

Kao i druge, Fedorova se sada nada da će se Kuprijanov i drugi odgovorni za postupanje prema zatvorenicama u zatvoru IK-14, konačno suočiti s pravdom.

"Mislim da bi Jurij Kuprijanov trebalo da bude kažnjen za sve što je uradio. Uništio je živote mnogih dok je radio u zatvoru", rekla je Fedorova. "Ja sam za to da ne bude samo on kažnjen, već i drugi u zatvorskoj upravi. Kuprijanov nije bio sam".

2024 © - Vesti online