Nedelja 24.02.2019.
21:30
Vestionline

Mej odložila glasanje o Bregzitu

EPA/JULIEN WARNAND
Britanska premijerka Tereza Mej

Ona time pokušava da dobije više vremena za dogovor sa Briselom o nekim izmenama, a u okviru preostalog vremena do izlaska zemlje iz EU koji se opasno približava. 

Konzervativna liderka je ovo izjavila po dolasku u Šarm el Šeik u Egiptu gde danas i sutra učestvuje na samitu Evropske unije i Arapske lige. Ona je ranije rekla da će do utorka naći rešenje za Bregzit. 

Od kada su u januaru britanski poslanici odlučno odbacili sporazum o razlazu sa EU, Tereza Mej pokušava sa Briselom da dogovori novu verziju teksta koji bi mogao da dobije podršku parlamentarne većine, međutim, do sada u tome nije imala uspeha. 

Ona želi da dobije "obavezujuće promene" oko bezbednosnih mera, takozvanog bekstopa, prema kome Velika Britanija treba da ostavi otvorenu granicu prema Irskoj posle Bregzita.

Mej je u Egiptu danas razgovarala sa predsednikom Evropskog saveta Donaldom Tuskom koji je podsetio da je za evropsku dvadesetsedmoricu važno da ima razjašnjenja oko toga da predlog može da dobije većinu u britanskom parlamentu pre nego što to pitanje razmatra Evropski savet. 

Mej će u ponedeljak razgovarati sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, a britanski pregovarači će u ponedeljak da se vrate u Brisel. 

"Ostvarili smo dobar napredak, imali konstruktivne razgovore sa EU i nastavićemo taj rad tako da možemo da izađemo sa sporazumom 29. marta. Izaći iz EU sa sporazumom 29. marta je i dalje ostvarljivo i na tome ću raditi", rekla je Tereza Mej. 

Međutim, odlaganje glasanja o sporazumu o razlazu, koje bi moglo da se održi samo 17 dana pre Bregzita predviđenog 29. marta, odmah je izazvalo velika negodovanja među opozicijom i proevropskim poslanicima.

2024 © - Vesti online