Nedelja 24.02.2019.
21:15
A. Vučićević - Vesti

Manijaci pod zaštitom

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Dok radnici ostaju bez posla kada progovore, bahate šefove niko ne smenjuje. Iako potpredsednik vladajuće Srpske napredne stranke Miloš Vučević ističe da zaštićenih nema i da se redovno proverava rad svih funkcionera SNS-a, realnost je malo drugačija, ili samo prekršaji poput seksualnih ucena nisu dovoljno veliki da pojednice koštaju fotelje.

youtube/printscreen
Milutin Jeličić Jutka

Poslednji u nizu je i slučaj predsednika opštine Brus Milutina Jeličića Jutke. On je tokom dve godine svoju sekretaricu Mariju Lukić uznemiravao lascivnim porukama, pretio joj otkazom ukoliko ne pristane na seksualni odnos, dodirivao je protiv njene volje na radnom mestu...

Srušen lokal

Poslao joj je više od 15.000 poruka, a kada je ona sve to iznela u javnost i prijavila ga, kažnjena je otkazom, a njenom suprugu je srušen lokal u centru Brusa. Nakon toga se javilo još šest žena koje su takođe trpele seksualno uznemiravanje od prvog čoveka Brusa, ali je Tužilaštvo u Kruševcu podiglo optužnicu samo u slučaju Marije Lukić, zbog nedostatka dokaza u ostalim slučajevima. Ipak, on se nekoliko puta nije pojavio na zakazanim ročištima, a kada je konačno došao, sudija Mladen Tipsarević je zabranio prisustvo novinarima, što se kosi sa Zakonom o krivičnom postupku koji propisuje da je glavni pretres javan. Sve to vreme, Jutka je i dalje na svojoj poziciji, dok su sve njegove žrtve ostale bez posla.

Marija Lukić obratila se institucijama u Srbiji otvorenim pismom.

Lična arhiva
Ne veruje u pravdu: Marija Lukić

- Da li da verujem da ga zaista štitite, kao što on tvrdi? Da li da čekam ročišta na koja on ne dolazi? Da li da verujem svima vama koji tvrdite da sankcionišete ovakvo ponašanje, dok on neometano koristi službeni položaj za zastrašivanje i ucene, za izbegavanje ročišta? Molim vas, razuverite me. Jer, više ne verujem u demagoške priče o zaštiti žena - stoji između ostalog u njenom pismu.

Njen advokat Borivoje Borović ističe da bi i ovaj slučaj bio zataškan da nije izvršen medijski pristisak.

- Ovo bi bila još jedna situacija u kojoj funkcioner prolazi nekažnjeno. Ali sam ja izvršio pritisak na sudiju, uz objašnjenje da ću biti direktno optužen za kršenje zakona ako nastavi da odugovlači sa postupkom. Mislim da će ovaj moćnik iz Brusa biti optužen, ali u slučaju ostalih je to veoma teško. Zaštićeni su članovi vladajuće stranke, a jasno je ko ih štiti - kaže za "Vesti" Borović.

Skandal u Požegi

Kako kaže, zaposleni u sudovima su u strahu od lokalnih funkcionera.

- Na primer, predsednik opštine daje mišljenje o izboru sudije... Jasno je da sudija neće zadržati svoje mesto ako se usprotivi vlasti. Takođe, ako sudija udari na lokalne moćnike, članovi porodice tog istog sudije ispaštaju... Niko ne želi da mu deca ili supružnici ostanu bez posla ili da trpe bilo kakve ekonomske posledice - zaključio je poznati advokat.

Ovo nije prvi slučaj u kojem odgovorni prolaze bez sankcija. Predsednik opštine Požega Milan Božić i dalje je na tom mestu uprkos tome što je protiv njega zbog korupcije i zloupotrebe službenog položaja podneto 178 prijava. Takođe, on se pre pre dve godine našao u centru skandala kada je smenio direktorku Kulturnog centra Požega, optuživši je da građanima nudi kulturne sadržaje koje razumeju samo tri čoveka, te da se ljudima mora ponuditi "sadržaj na nivou prelazne ocene kako bi to svi mogli da razumeju".

Igor Jurić, otac brutalno ubijene Tijane Jurić i osnivač fondacije koja nosi ime njegove ćerke, oštro reaguje na činjenicu da je čuveni Jutka, kao i mnogi slični njemu još na poziciji, bez ikakve sankcije za uznemiravanje mnogih žena.

- Ja često ističem misao velikog Lava Tolstoja da onaj ko ne kažnjava zlo, zapoveda da se ono čini. Ako se zlostavljači ne kažnjavaju, ako im se ne staje na put, nego im se daje još moći, ako njihove fotelje ostaju udobne i netaknute, kakva se poruka šalje građanima ove zemlje? Kako da očekujemo od bahatih da prestanu da budu bahati kada im i pored gomile dokaza za njihova dela sudovi svojim nečinjenjem daju zeleno svetlo za to što rade... Ubice, zločinci, silovatelji, zlostavljači, svi oni koji na bilo koji način narušavaju dostojanstvo čoveka moraju biti efikasno i brzo kažnjeni. Glavni nasilnik je ovde država koja ne preduzima ništa i ne oduzima vlast iz ruku onih koji ne bi smeli da je imaju - rekao je Jurić za "Vesti".

Zastrašene i nemoćne

Narodna poslanica i predsednica Foruma žena Narodne stranke Dijane Vukomanović oglasila se povodom tužbe protiv predsednika opštine Brus i poverenika SNS-a za tu opštinu Milutina Jeličića, zvanog Jutka.

- Sve žene koje rade u institucijama državne i lokalne samouprave zastrašene su primerom Jeličićevog bahatog ponašanja kojim pokazuje kako vladajuća partija - SNS i funkcioneri vlasti mogu nekažnjeno da ugrožavaju ljudska i radna prava žena. Dok SNS organizuje brojne konferencije za novinare u kojima se deklarativno zalaže za ženska prava, prećutkivanje skandaloznog ponašanja lokalne "naprednjačke perjanice" Jeličića, govori suprotno - da žene Srbije mogu da budu izložene na milost i nemilost funkcionera vlasti - rekla je Vukomanovićeva.

Mužu najveća plata

Javnost je ovih dana uzdrmala i priča o direktorki Instituta za nuklearne nauke Vinča Milici Marčeta Kaninski. Ona je u ovoj instituciji sprovela novu sistematizaciju, pa je nekoliko radnih mesta ukinula, spojila u jedno i dodelila ga svom suprugu koji je za to dobio platu uvećanu za 100.000 dinara. Veće plate dobili su i brat i sestra njenog supruga koji takođe rade u Institutu, ali i drugi administrativni radnici, samo ne i naučnici čije su plate niže od plata službenika.

 

2024 © - Vesti online