Ponedeljak 25.02.2019.
03:00
J. Arsenović - Vesti

Političari i društvene mreže (1): Virtuelna magla sa dve oštrice

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, koliko god ušminkane fotografije i ciljno "kačenje" mogu da budu privlačni, slika sa lica mesta lako sklizne u antireklamu. Baš tako je delovala fotografija na kojoj predsednik Srbije grli teško obolelog mališana, smeštenog u sterilnom bloku Instituta za majku i dete. Vučić je bez maske na licu i mimo upozorenja lekara iz pratnje "nećemo unutra" ušetao u sobu, grlio dečaka i pozirao za foto uspomenu i svoj novi Instagram nalog, za koje opozicija veruje da je samo uvod u nove izbore.

EPA/KOCA SULEJMANOVIC
Aleksandar Vučić

I sve to u jeku epidemije gripa, koji je u Srbiji razboleo oko 100.000 ljudi, a više od 30 usmrtio, i zbog kojeg su zabranjene posete bolnicama, a đacima produžen zimski raspust. Naravno da su komentari na predsednikovom Instagramu ispod ove fotografije propratili srcima uz pohvalu Vučićeve emotivnosti : "Bravo", "Svaka čast", "Hvala, predsedniče".

U drugom delu tog virtuelnog internet sveta, osuto je drvlje i kamenje na prvog čoveka države, uz ironične naslove: "Zbog gripa zabranjene posete bolnicama, osim ako niste predsednik Vučić!" ili jetke komentare: "Od njega i bacili beže".

O prednostima i manama korišćenja internet multimedijalnih sredstava u cilju političke propagande govori i Cvijetin Milivojević, direktor Agencije za odnose sa javnošću Pragma.
Milivojević je saglasan da je internet, kao i tradicionalni mediji pre njega, "skratio" put prenošenja poruke od političara ka glasaču. Društvene mreže su tu komunikaciju i te kako ubrzale. Ali, primećuje naš sagovornik, to je uvek mač sa dve oštrice.

- Sada političari ne moraju da drže miting u svakom selu, da idu od vrata do vrata, ali su izopšteni iz kampanje u kojoj se zaista čuje glas naroda. Nije isto kada se vi obraćate građanima koji su vaše biračko telo ili, čak i najčešće, aktivisti vaše stranke, i kada se susrećete sa ljudima koji ne misle kao vi, koji ne glasaju za vas ili su čak ostrašćeno protiv vas. Postoji još jedan problem, a to je da birači u Srbiji ne odlučuju za koga će glasati na osnovu društvenih mreža, nažalost većeg dela stranaka koje komuniciraju putem interneta, već na osnovu onoga kako im sugerišu Drugi dnevnik RTS i Nacionalni dnevnik TV Pink - poentira Milivojević.

Ove realnosti su očito svesni i domaći političari, bilo da su im Instagram, Fejsbuk ili Tviter jedan od retkih prostora preko kojeg mogu da dopru do većeg broja slušalaca, jer su im klasični mediji manje-više nedostupni, što je slučaj sa opozicionim partijama. Ili da se trude, poput vladajuće SNS, da mlađu i informatički pismeniju generaciju koja se "ne skida" sa interneta, pridobiju za sebe. Kroz dioptriju tog dijaboličnog odnosa možemo da tumačimo prvobitnu negativan osvrt lidera naprednjaka i prvog čoveka Srbije.

"Sve se svelo na besmislene forme od 140 karaktera", ocenio je jednom prilikom Vučić Tviter komunikaciju političara. A onda, otvorio peti nalog na društvenim mrežama, kada ga je za manje od dva sata zapratilo više od 1.000 ljudi!

Plava oznaka za autentičnost

pixabay.com
 

Profil na Instagramu - buducnostsrbijeav - dobio je takozvani plavi bedž.

Ova oznaka na društvenim mrežama važna je iz bezbednosnih razloga jer dokazuje da profil nije lažan, ali i znači da Instagram potvrđuje da nalog predstavlja autentično prisustvo javne ličnosti ili globalnog brenda koji predstavlja.

Lider u regionu, ali stvarno

EPA/Djordje Savic
Edi Rama i Aleksandar Vučić

Najuticajniji na društvenim mrežama u regionu su albanski premijer Edi Rama i srpski predsednik Aleksandar Vučić, tvrdi se u studiji "Tvipolomatija 2018" . Kako virtuelna komunikacija može da stvori privid moći govori i podatak iz iste studije da se srpski predsednik tada nalazio na 20. mestu 50 najuticajnijih svetskih lidera na Tviteru.

Iza sebe je ostavio premijere Velike Britanije Terezu Mej, Kanade Džastina Trudoa, Izraela Benjamina Netanjahua, predsednika Francuske Emanuela Makrona i Evropskog saveta Donalda Tuska. Bio je takođe na 47. mestu od 50 svetskih lidera sa najvećom interakcijom. Vučića na dva naloga na Tviteru, jedan kao predsednika, a drugi privatni trenutno prati više od 350.000 pratilaca.

Duplirali karaktere

pixabay.com
 

U svetu ima preko pola milijardi registrovanih korisnika Tvitera, među kojima su i vodeći državnici sveta i verski poglavari.

Protumačen kao internetski SMS, tvit se definiše kao tekstualna poruka ograničenog broja karaktera koja se plasira preko Tvitera, besplatne mreže na internetu. U početku je jedan tvit mogao da sadrži maksimalno 140, a od novembra 2017. to je duplirano na 280 karaktera.

2024 © - Vesti online