Nedelja 24.02.2019.
00:45
Vestionline, espreso.rs

Pogubni podaci NATO bombardovanja iz 1999: Broj obolelih od leukemije porastao 80%

youtube/ Cleveland Clinic
Leukemija (Foto: Ilustracija)

Srbija je tokom poslednjih decenija po broju smrtnosti od kancerogenih bolesti vodeća u Evropi. Uzrok takvog deprimirajućeg stanja u našem društvu jeste i činjenica da je NATO tokom svoje vojne intervencije koristio bombe sa osiromašenim uranijumom na teritoriji naše zemlje.

Koliko je ova vojna intervencija, cinično nazvana ,,Milosrdni anđeo“, nosila sa sobom humanitarnu katastrofu po zdravlje ljudi, govore i parametri koji ukazuju da je stopa malignih oboljenja u razvijenijim zapadnim zemljama opala u proseku za 0,6 odsto, a stopa smrtnosti do 1,6 odsto, dok se u Srbiji stopa oboljenja uvećala za dva odsto, dok je stopa mortaliteta oko 2,5 odsto.

youtube.com/Study IQ education
 

NATO je tokom tromesečnog bombardovanja gađao civilne ciljeve i stambene objekte, društvena preduzeća i mostove, dakle, svi gradovi i manje opštine su bile ,,legitimna meta“ i sad nakon dvadeset godina od stravičnih događaja, još uvek ne znamo u kojim je sve to okruzima, konkretnim mestima, NATO ispuštao hemijsko oružje.

Smatra se da su vazdušni prostor i zemljište najzatrovaniji u južnim delovima Srbije, kao i na čitavim predelima Kosova i Metohije. Jedan od ključnih primera ove problematike jeste Pčinjski okrug, gde su snage vojne alijanse bacile petnaest tona bombi osiromašenog uranijuma, čiji je period raspadanja i do 4,5 milijardi godina.

Udarci i eksplozije bojeve municije su bili toliko jaki da je stvorena prašina mikronskih dimenzija koja se potom proširila čitavom Srbijom i Balkanom.

Prema poslednjim izveštajima instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", do 2012. godine broj obolelih pacijenata od limfoma i leukemije na prostoru centralne Srbije i Vojvodine je porastao za osamdeset odsto.

Uporedo s ovom brojkom, drastično je smanjen broj izlečenih osoba od malignih bolesti. Te 2001. godine od sto obolelih osoba uspelo je da se izleči njih 46. Primera radi, od iste bolesti broj izlečenih na zapadu je oko 70%, međutim, u Srbiji je do 2012. taj broj spao na svega 41, što je dokaz da je izlečenje sve slabije.

U izveštaju italijanske parlamentarne komisije navodi se "uzročna veza između tumora italijanski vojnika i osiromašenog uranijuma". Izveštaj ističe da su od malignih bolesti oboljevali pre svega italijanski mirovnjaci stacionirani na Kosovu i Bosni i Hercegovini (koja je takođe bila pod NATO udarima 1995.), kao i u Iraku i Avganistanu.

Predsedavajući komisije Đan Pjero Skanu izjavio je da sudske presude doslovno potvrđuju uzročno-posledične veze između osiromašenog uranijuma i patoloških bolesti koje se javljaju među italijanskim vojnicima.

Tako italijanske novinske agencije, poput Anse, navode da je uranijum koji je prisutan u brodovima, avionima i helikopterima odgovoran za prekomerno zračenje "izlagača", a pominje se broj od 1.101 umrlog pripadnika mornarice od "azbestnih patologija".

Kako je izveštavala Ansa, lekar Enija Letijerie na jednom od brojnih ročišta tvrdio je da je u njegovoj poslednjoj misiji na Kosovu, gde je bio direktor ambulante KFOR, voda bila jako kancerogena.

2024 © - Vesti online