Nedelja 24.02.2019.
00:30
Telegraf.rs, Vestionline

Žene koje žele da poboljšaju svoje zdravlje treba češće da izlaze u provod sa drugaricama

pixabay.com
Foto: Ilustracija

Robin Dunbar psiholog i autor istraživanja rekao je da je opšte zdravlje žene mnogo bolje ako se ona dva puta nedeljno sastaje sa svojim prijateljicama na piću ili trač partiji.

- Dva puta nedeljno je vreme koje izdvajamo jer toliko imamo da posvetimo porodici i prijateljima. Takvo druženje je važno za oba pola, jer pozitivno utiče na njihovo zdravlje, kako fizičko tako i emotivno, rekao je Dunbar.

Istraživanje je pokazalo da žene najbolje komuniciraju kroz smeh, prepričavajući šale i razgovarajući o svojim suparnicama. Sve to ima zdrave prednosti jer ubrzava vreme oporavka od bolesti, jača njihov imuni sistem, smanjuje nivo anksioznosti i čini ih boljim osobama.

Ono što su istraživači primetili jeste da samo dve od pet žena jednom nedeljno izlaze s prijateljicama, a još manje kada imaju porodicu. Žene u proseku posvećuju malo vremena negovanju prijateljskih odnosa.

Psihološkinja Alisa Rubi Baš ističe da redovna ženska druženja povećavaju serotonin i oksitocin i podseća da to potvrđuju i studije sprovedene na Stenfordu i UCLA-i. Takođe, što je žena starija, to je održavanje prijateljskih veza važnije.

2024 © - Vesti online