Subota 23.02.2019.
16:55
blic.rs, Vestionline

Evo Kako će đaci u Srbiji nadoknaditi produžen zimski raspust

M. Karović
Foto: Ilustracija

To važi za sve škole, a izgleda da će najgore proći đaci u Užicu, jer će za razliku od ostatka Srbije imati da nadoknađuju nedelju dana više, s obzirom na to da je njima zbog epidemije gripa raspust produžen ukupno dve nedelje, jer tu epidemija ne jenjava.

Februarski deo zimskog učeničkog odmora u Srbiji trebalo je da bude završen 18, ali je na predlog Zlatibora Lončara, ministra zdravlja, produžen do 25. februara zbog zahuktale epidemije gripa u Srbiji, a u Užicu i još jednom - do 1. marta.

Očekivanja nadležnih bila su da će se virusi H1N1 i H3N2, po povratku učenika u školske klupe, još brže širiti te je zbog toga odlučeno da deca sede kod kuće dodatnih sedam dana, od kojih su pet radnih.

Šarčević: Direktori da osmisle, ali da ne bude na štetu đaka

Iako je Ministarstvo prosvete dalo mogućnost direktorima osnovnih i srednjih škola da smisle modele po kojima će njihovi učenici nadoknaditi propušteno, nadležni će njihove predloge ipak morati da aminuju i neće dozvoliti da deca sede u klupama po osam, devet časova dnevno.

Mladen Šarčević, ministar prosvete, kaže za "Blic" da nadoknada pet propuštenih dana neće ići na štetu đaka.

- Dali smo odrešene ruke direktorima škola da smisle svoje kombinacije i pošalju ih Ministarstvu. Već sada je jasno da postoji nekoliko modela da se propušteno nadoknadi, a da učenici ne trpe. Nema sažimanja, odnosno neće se odrađivati sve odjednom - kaže Šarčević za "Blic".

Prema njegovim rečima, "dolazi u obzir neka subota ili da se kombinuje neki dan kada su deca najmanje opterećena".

"Ako direktori ne mogu da smisle neka se obrate nama"

- Ukoliko direktori imaju problem da smisle svoje modele, slobodno mogu da se obrate našim sektorima za osnovno i srednje obrazovanje - navodi on i odbacuje mogućnost da se produži školska godina u junu za svih pet dana.

- Produžetak školske godine nije realan i zbog toga jer osmaci mali maturu polažu 17, 18. i 19. juna. Takođe, postoje škole, kao što su vojne ili škole za darovite đake, čiji su prijemni ispiti predviđeni pre redovnog završetka školske godine. Pre upisa u takve škole svaki učenik bi trebalo da je u potpunosti odradio predviđeni nastavni program u svojoj školi - objašnjava on.

Đaci već opterećeni

Kako Šarčević dodaje, nisu opcije i da deca sede na prečasima ili čas ili dva posle redovnog programa.

- Već postoji nedeljno opterećenje učenika. Uglavnom, učenici ne moraju da idu u školu pet subota uzastopno, može da se "uštine" po jedan dan od prolećnog i letnjeg raspusta i da se ostalo odradi tokom tri subote do kraja ove školske godine. Ujedno, to bio bila ta "srednja formula" nadoknade propuštenog gradiva. Neka direktori razmisle. Naše je da odgovorimo na one predloge direktora koji su smislili da uvedu prečase i da im đaci sede u klupama po osam, devet časova - priča Šarčević i dodaje da je zbog toga neophodno "da se sačeka šta će škole da smisle i da im za to damo odobrenje".

Šta predlažu direktori

Pojedine škole već su "smislile" šta će i kako će kada je nadoknada nastave u pitanju.

Jole Bulatović, direktor beogradske OŠ "Drinka Pavlović", kaže će učenici od prvog do četvrtog razreda nadoknađivati propušteno tokom radne nedelje, dok će učenici starijih razreda nadoknađivati nastavu subotom.

Prema informacijama iz novosadskih škola, još nije odlučeno kako će đaci da nadoknade propušteno, ali sva je prilika da će da "sažmu gradivo".

Kako za "Blic" kaže Jasmina Pastonjicki, direktorka OŠ "Vasa Stajić" i predsednica aktiva direktora osnovnih škola u tom gradu, ona će sastanak sa kolegama imati sledeće nedelje, ali su bliži odluci sažimanja gradiva nego nadoknade subotom.

Direktori osnovnih škola dogovoriće zajednički i ujednačen plan nadoknade.

- Plan ćemo predati ministru tokom sledeće nedelje - rekla je Pastonjicki.

U Nišu radne subote

- Direktori niških škola razmatraju predloge da se izgubljeni časovi nadoknade radnim subotama, produžetkom nastave ili sažimanjem gradiva, ali će konačnu reč o tome dati ministar - kaže za "Blic" načelnik Školske uprave Dragan Gejo.

- Jedna varijanta je da subote budu radne dok se ne nadoknade izgubljeni časovi. Druge škole predlažu da se iskoriste 30. april i 3. maj, koji su planirani da budu neradni i dve radne subote, a ima i predloga da se svakog dana produži nastava u smeni dok se časovi ne ne nadoknade. Jedan od predloga se odnosi na sažimanje gradiva, ali to nije popularno - kaže Gejo.

2019 © - Vesti online