Petak 22.02.2019.
23:35
N1

Za Vučića Kosovo "razmaženo derište", nastavio se sukob Dačića i Popovića

Tanjug
Aleksandar Vučić

Istovremeno, nastavlja se verbalni sukob ministara Ivice Dačića i Nenada Popovića, nakon izjave šefa diplomatije da je zvanična ponuda Srbije za rešenja pitanja Kosova - razgraničenje. 

U okviru kampanje Budućnost Srbije, tokom posete Raški, Aleksandar Vučić sastao se i sa predstavnicima Srba sa Kosova. Među njima je bio i potrepredsenik Srpske liste Milan Radoičić, za kojim je sud u Prištini izdao nalog za hapšenje zbog sumnje da je umešan u ubistvo Olivera Ivanovića. Pre sastanka Vučić je u Vrnjačkoj Banji kritikovao, kako je rekao, neodgovorne poteze Prištine.

- Naša poruka je sasvim jasna, mi ćemo da čuvamo mir i stabilnost ali nemojte da posmislite da je to znak slabosti, nećemo, ni vama niti bilo kome drugom dozvoliti da bilo kada napadnete naš srpski narod ma gde da on živi na Kosovu - kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

U isto vreme, izjava šefa srpske diplomatije o razgraničenju kao načinu rešavanja pitanja Kosova i dalje sukobljava ministre Nenada Popovića i Ivicu Dačića, koji su razmenili poruke gostujući na dve televizije sa nacionalnom frekvencijom. 

- Mi imamo Ustav koji moramo poštovati i imamo Rezoluciju 1244. Svaki pojedinac ima pravo na

svoje mišljenje i to je bila i suština dijaloga koji je otvorio predsednik Vučić, ali nikada nije razgraničenje utvrđeno kao državna politika što je rekao ministar Dačić - smatra ministar Nenad Popović. 

- Nije Vučić izneo tu ideju pre dva dana. I čekajte, vi sada posle toga govorite, kaže nijedan državni organ nije utvrdio tu politiku. Čekajte, ja ne znam da li je neko teže napao Vučića nego što je to Popović uradio - kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ideju razgraničenja komentarisala je i zvanična Moskva. Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova na pitanje da li će ta zemlja podržati taj princip i izmeniti svoj odnos prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, odgovorila je da se stav Moskve ne menja.

- Kako će biti rešeno to pitanje, to je stvar pre svega interesa srpskog naroda i mora da se zasniva na međunarodnom pravu i unutrašnjim zakonima Srbije. To je naš principijlani stav koji obezbeđuje jasan pristup rešenju tog problema - rekla je Zaharova.

I pored različitih poruka koje se čuju iz međunarodne zajednice i iz Beograda i Prištine, novinar Božidar Andrejić u Novom danu ocenio je da se nije odustalo do ideje da pravnoobavezujući sporazum o normalizaciji odnosa bude postignut tokom ove godine.

- Otrilike u duhu one smejurije koju je Han rekao, da mi to ispotpisujemo dok smo mi ovde, ovaj orkestar u Briselu, a onda iduće godine, dogodine da delimo Nobelovu nagradu. Ja mislim da se na tim sporazumima intenzivno radi i nije isključeno da će on zaista biti, jednog trenutka za uvcem, kao u Dejtonu, evo to je ta stvar - rekao je Andrejić.

U Prištini je inače održan sastanak članova pregovaračkog tima sa akreditovanim ambasadorima na Kosovu, a koprededavajući tog tela Fatmir Ljimaj rekao je da je to bio skup informativnog karaktera.

2024 © - Vesti online