Petak 22.02.2019.
22:15
Vestionline, Tanjug

U pojasu Gaze ubijen palestinski tinejdžer

pixabay.com
 

Ministarstvo zdravlja u Gazi saopštilo je da je 15-godišnji palestinski dečak preminuo nakon što su ga iz vatrenog oružja pogodili izraelski vojnici, a portparolka izraelske vojske je rekla da su vojnici koristili  "sredstva za rasturanje nereda", te da su otvorili vatru u skladu sa standardnim operativnim procedurama za takve slučajeve, prenosi Rojters.

Izraelska vojska je saopštila i da je intervenisala zbog nereda i pokušaja nekih osoba da bace bombe i druge eksplozivne naprave na teritoriju Izraela iz Pojasa Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa.

Učesnici protesta pod nazivom "Veliki marš povratka" koji se održava na granici koja odvaja pojas Gaze od Izraela, pozivaju na pravo Palestinaca da se vrate u zemlju iz koje su njihovi preci pobegli ili su bili prisiljeni da pobegnu 1948. godine, kada je proglašena država Izrael.

Demonstranti takođe pozivaju na okončanje izraelske blokade Gaze, enklave u kojoj živi dva miliona ljudi. 

Izraelci su ubili više od 220 Palestinaca, a hiljade je ranjeno od kako su počeli nedeljni protesti Palestinaca na granici u martu 2018, dok je u tom periodu jednog izraelskog vojnika ubio palestinski snajperista, prenosi agencija.

2024 © - Vesti online