Petak 22.02.2019.
19:10
B. Miličić - Vesti

Vatreno krštenje malih folkloraša

B. Miličić
Igrači srednje grupe folklora KUD "Drina"

Uprava ovog društva šestu godinu organizuje ovakvu proslavu i za nove članove je to prilika da se predstave publici.

- U najmlađoj grupi igrača koji su pohađali Malu školu folklora imamo 14-oro dece. Oni su na proslavi prvi put javno nastupili izvodeći igre i pesme iz centralne Srbije i to je njihov prvi korak na folklornom putu. Pored najmlađe grupe igrača, u našem društvu su i srednja i velika grupa igrača koje imaju po 30 članova. Kao društvo razvijamo se i rastemo, dobijamo nove članove i sve više dolaze roditelji s decom koji su u poslednjih nekoliko godina došli iz Srbije i Republike Srpske - kaže Milomirka Božić, predsednica KUD-a "Drina".

Treba pomenuti da je prošle godine na Dečjoj smotri folklora dečji ansambl nastupio prvi put i osvojio srebrnu medalju iako su bili najmlađi učesnici smotre. To kao da je dalo novi podsticaj upravi, roditeljima i deci pa su sa još više entuzijazma krenuli u aktivnosti. Tome je značajno doprinelo i angažovanje Milana Glamočanina, koreografa i umetničkog rukovodioca koji je poznat među folklorašima u dijaspori. Zato su mu ljudi iz uprave KUD-a "Drina" veoma zahvalni, jer njegovo angažovanje i rezultati igrača ovog društva doprinose popularizaciji srpskog folklora u rasejanju.

Prigodne poklone dobili su svi igrači ovog društva, kao i Milan Glamočanin, koji je iz Kranja došao na proslavu. Roditelji dece i uprava dobro su organizovali ovu proslavu na čelu sa Danijelom Jevtić Ivković, koja je pripremila celokupan program večeri. U zabavnom delu nastupili su pevači Marta Slijepčević i Saša Lakić uz muzičku pratnju Saše Jeftića iz Nirnberga.

Spremni za Minhen

- Naša dečja grupa igrača učestvovaće i ove godine na Dečjoj smotri folklora za Nemačku, a na Saveznoj smotri srpskog folklora u Nemačkoj, koja će se 6. aprila ove godine održati u Minhenu, učestvovaće naš prvi ansambl. Pored toga, uskoro putujemo u Austriju gde ćemo biti gosti KSK "Petar Kočić" iz Figena - kaže Milomirka Božić.

2024 © - Vesti online